//

Пастирський лист італійського кардинала Баньяско про виховання в родині

«Дар довір’я» – це заголовок пастирського листа кардинала Анджело Баньяско, архиєпископа Генуї та президента Єпископської Конференції Італії, спрямованого до вірних з нагоди 2011-2012 душпастирського року. Пастирський лист присвячений виховання у сім’ї, що входить у ширший контекст душпастирського десятирічного плану, який охоплює саме тему виховання.

 

«Довір’я становить невід’ємну частину людської істоти і знаходить своє джерело у Бозі. Господь Бог, даруючи нам Свого Сина Ісуса Христа, виявляє наскільки кожна людина дорога Його Серцю, наскільки всі ми цінні в Його очах. Господь дарує нам любов і довір’я», – пише кардинал Баньяско, наголошуючи, що найпершого досвіду довір’я дитина зазнає в лоні власної сім’ї, що надзвичайно важливо для виховного досвіду людини. «На жаль, – підкреслює архиєпископ Генуї, – сучасне суспільство та культура не допомагають, а, навпаки, є перешкодою, бо намагаються зруйнувати традиційний спосіб сприймання життя, родини, праці, почуття обов’язку та ставлення до Бога. Дедалі помітніші знаки розгубленості серед молоді, яка втрачає правильний життєвий шлях. Як християни, не можемо залишатись байдужими. Тому італійські єпископи поставили в осередку десятирічного душпастирського плану саме виховання.

 

Далі кардинал Баньяско уточнює, що першим та основним місцем виховання є родина і вже задля природного права батьки є першими й незамінними вихователями своїх дітей, а Церква та держава повинні до них приєднатись, однак, не замінювати їх у цьому праві-обов’язку, властивому поколінням.

 

Джерело: Радіо Ватикан