//

Пасхальне послання Івано-Франківської Митрополії

"Хто побожний і боголюбивий, нехай радіє цим величним і світлим святом… Хто потрудився постом, нехай сьогодні отримає нагороду. Хто від ранньої години став до праці, нехай тепер одержить справедливу заплату".
(Зі слова св. Івана Золотоустого на Пасху).


У ці святі Пасхальні дні в яких духовно єднаємося з Христом у таїнстві Його Воскресіння, ще і ще раз задумуємося над питанням: чи міг Господь Бог спасти світ іншим способом, як не через страждання, смерть на хресті та воскресіння із мертвих свого Єдинородного Сина? Над стражданнями Христа ми роздумували протягом Чотиридесятниці – Великого Посту і вступили у великодній час із переконанням, що Христос дійсно прийшов спасти світ.

 

Про це Він сповіщає своїм учням після славнозвісного діалогу з апостолом Петром щодо заснування Церкви та передачу ключів від Царства Небесного: "З того часу Ісус почав виявляти своїм учням, що йому треба йти в Єрусалим і там багато страждати від старших, первосвящеників та книжників, і бути вбитим, і на третій день воскреснути" (Мт 16,21). Про те саме він нагадував і учням, з якими розмовляв по дорозі в Емаус: "Хіба не потрібно було Христові так страждати й увійти в свою славу?" (Лк, 24, 25-26). Апостол Павло, проповідуючи Христа, аж протягом трьох субот, пояснював всім, що "Христові потрібно було страждати й воскреснути з мертвих" (Ді 17,3).

 

Як було сповіщено, так і сталося: Христос Воскресає із мертвих. Воскресіння є для кожного живущого на землі таїнством, для свого особистого духовного зросту, а також для майбутнього воскресіння. Від нашого сприйняття та віри залежить і наша вічність, бо про це свідчить сам Христос: "Така бо воля мого Отця: щоб кожен, хто Сина бачить і вірує в нього, жив життям вічним і щоб я воскресив його останнього дня" (Ів 6,40). Апостол Павло це підтверджує, що "коли ми віруємо, що Ісус умер і воскрес, тож так і тих, які поснули в Ісусі, Бог приведе з ним" (І Кол 4,14). Кожного разу, коли нашими устами промовляємо слова Символу Віри: "Вірую у воскресіння мертвих і життя майбутнього віку", тобто ми утверджуємося у правді, що якщо ми житимемо з Богом тут на землі, то житимемо з ним у вічності. "… і вийдуть ті, що чинили добро, на воскресіння життя. А ті, що зло чинили, - воскреснуть на суд" (Ів 5,28-29).

 

Свято Воскресіння є святом для всіх людей і радіймо в ньому. Радіймо, що Христос Воскрес, бо якщо Христос воскрес, то і ми воскреснемо з Ним і житимемо з ним у вічності. Каже св. Іван Золотоустий: "Хто побожний і боголюбивий, нехай радіє цим величним і світлим святом… бо Владика Милосердний. Він приймає останнього, як і першого. Він задовольняє однаково і того, хто спізнився, і того, хто працює від ранку".

 

Воскреслий Христос дарує кожному радість, бо через своє воскресіння він знову дарує можливість кожній людині відновити у собі цей святий образ Божий, на який кожен з нас був сотворений.

 

В ці радісні пасхальні дні сердечно вітаю вас, дорогі отці душпастері, монахи та монахині, семінаристи, браття і сестри, представники влади, гості та всі що перебувають поза межами України та рідної домівки із святом Пасхи Христової і молитовно бажаю, щоб воскреслий Христос зміцнив наші духовні і тілесні сили, послав Україні духовне оновлення, дарував людям силу і благословив всіх нас миром, бо Йому належить слава, честь і поклоніння на віки вічні. Амінь!

 

Христос воскрес! Воістину воскрес!

† ВОЛОДИМИР (ВІЙТИШИН)
Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ

† СОФРОН (МУДРИЙ)
Єпископ-емерит

Дано при Архикатедральному Соборі Св. Воскресіння ГНІХ в м.Івано-Франківську, 2 квітня 2012 р.Б.

 

Джерело: diocese.ko.if.ua