//

ПАРЄ готує резолюцію щодо сприяння діалогу між конфесіями в країнах Європи

СТРАСБУРГ – У ході весняної сесії Парламентська Асамблея Ради Європи заслухає доповідь на тему «Релігійний аспект міжкультурного діалогу».

 

Ініціатором слухань є пані Анна Брассер (Люксембург, група ALDE), яка від імені Комітету ПАРЄ з культури, науки та освіти підготувала доповідь з даної проблематики, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Відповідно до порядку денного сесії, на засіданні ПАРЄ 12 квітня виступить низка релігійних лідерів Європи.

 

Серед них Патріарх Румунський Даниїл, президент Папської ради з міжрелігійного діалогу кардинал Жан-Луї Торан (Ватикан), Головний рабин Росії Берл Лазар, повноважний представник Німецької Євангелічної Церкви у ФРН та ЄС священик Бернхард Фелмберг.

 

З даного питання виступлять також доповідач від Комітету з політичних питань пан Лачезар Тошев (Болгарія, група EPP/CD) і голова Президії у справах релігій Республіки Туреччина професор Мехмет Гьормез.

 

"Культурне та релігійне розмаїття стало джерелом занепокоєння, страху та напруженості в Європі і навіть далеко за межами континенту", – заявила автор доповіді пані Анн Брассер.

 

За її словами, з'явився поділ, який серед іншого здається особливо глибоким стосовно бачення розвитку суспільства, пропонованого кожною з релігій.

 

"Ми стикаємося практично щодня з проблемами розуміння і випадками прояву нетерпимості, неприйняття та насильства, які руйнують соціальну згуртованість та навіть стабільність і мир", – зазначила пані Брассер під час попередніх слуханнях у Комітеті.

 

На її думку, ефективним засобом зміцнення релігійного плюралізму може стати структурований і постійний механізм міжконфесійного діалогу в Раді Європи, а також заходи з популяризації знань про релігії та включення тем про міжконфесійний діалог до програми підготовки вчителів.

 

Ці та інші результати комітетських слухань, що відбулися напередодні в Парижі, покладені в основу доповіді, яка буде представлена на згаданому засіданні під час весняної сесії ПАРЄ.

Інститут релігійної свободи, м.Київ
www.irs.in.ua