//

ПАРЄ бачить майбутнє Європейського співтовариства в культурному та релігійному різноманітті

Парламентська Асамблея Ради Європи закликає представників релігій сприяти, у міру необхідності, дискусіям про спільні цінності, спільну спадщину, захист релігійної свободи, повагу прав людини, боротьбу з тероризмом, ксенофобією і нетерпимістю, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Про це йдеться у Рекомендації ПАРЄ № 1975 (2011), прийнятої більшістю голосів на засіданні 22 червня 2011 року.

 

Рекомендація стала результатом розгляду доповіді Групи видатних діячів Ради Європи на тему «Життя разом – Поєднання розмаїття і свободи в 21-му столітті в Європі». Погодившись із пропозиціями доповідача пана Лачезара Тошева (Болгарія, EPP/CD), Асамблея заявила про готовність і бажання "внести свій внесок у зміни, які необхідні для забезпечення більшої злагоди в європейських суспільствах".

 

Асамблея очікує, що представлений аналіз послужить основою для подальших роздумів про майбутнє Європейського співтовариства на тлі процесу реформування Ради Європи в умовах "кризи керівництва". У дискусію з цього приводу ПАРЄ сподівається залучити політиків, громадські організації, профспілки, молодіжні рухи, вчених, а також представників релігій, медіа та місцевих органів влади з різних країн і верств суспільства.

 

"Хоча культурне різноманіття і стикається зі зростаючими труднощами на національному рівні в різних країнах Європи, Асамблея твердо переконана, що асиміляція не є альтернативою", – заявляється в Рекомендації.

 

На думку ПАРЄ, відповіддю на ці труднощі є міжкультурний підхід, який передбачає активну взаємодію різних в своїй культурі груп у суспільстві з метою вироблення оптимальної моделі спільного життя.

 

"Не слід очікувати, що люди, які законно змінили країну проживання, залишать у минулому елементи своєї самобутності – віру, мову, культура та інше. Але при цьому спільноти, до яких йдуть їх коріння, не повинні заперечувати тих, хто вирішив змінити свою віру чи культуру", – наголошується в Рекомендації.

 

Асамблея знову підкреслює, що просвітництво є головним, але не єдиним, інструментом проти розповсюдження оманливого погляду на окремі соціальні групи. У прийнятому документі також відзначено значення мас-медіа, які можуть зіграти важливу роль у зміцненні демократії, поваги основних прав і культурного розвитку.

 

ПАРЄ нагадує про свою Резолюцію № 1754 (2010) на тему «Боротьба з екстремізмом: досягнення, недоліки і невдачі», яка закликає політиків сформувати більш етичне ставлення до питань, пов'язаних з релігійною, расовою, етнічною та національною приналежністю.

 

Асамблея повторює, що політики і народні обранці несуть особливу відповідальність за те, щоб виключити з політичного дискурсу негативні стереотипи і упередження стосовно різних груп і верств суспільства. Замість цього вони повинні сприяти утвердженню в суспільстві терпимості і поваги до людей різних культур, віросповідань, національностей.

 

Нагадаємо, що в квітні цього року ПАРЄ рекомендувала державам – членам Ради Європи сприяти міжрелігійному діалогу та співробітництву серед різних конфесій.

 


Джерело: Інститут релігійної свободи, м.Київ
www.irs.in.ua