//

Парламентарі, представники Церков та експерти обговорили наявні проблеми у державно-церковних відносинах

За ініціативи Центру Разумкова 8 лютого у Києві відбулось засідання Круглого столу «Державно-конфесійні відносини в Україні, їхні особливості й тенденції розвитку», повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

 

У дискусії, модерацію якої проводив генеральний директор Центру Разумкова Анатолій Рачок, взяли участь глави і повноважні представники християнських Церков України, парламентарі, представники виконавчої влади та експерти.

 

 

За словами Віктора Єленського, президента Української Асоціації релігійної свободи ситуація у державно-церковних відносинах серйозно змінилася у 2010 році "після зміни в президентському офісі, коли соціологічні дослідження почали фіксувати напругу на релігійному ґрунті в Україні".

Віктор Єленський заявив, що протягом минулого року було зафіксовано чимало фактів надання владою преференцій одній Церкві та ігнорування усіх інших Церков.

 

 

"Ми не можемо не висловити свою стурбованість спробами підірвати ту модель державно-церковних взаємин, що склалася в Україні, яка забезпечила один з найвищих рівнів релігійної свободи не тільки на пострадянському просторі, але і, можливо, в Центральній і Східній Європі", – підкреслив експерт.

 

 

Любомир Гузар, Верховний Архієпископ Української греко-католицької Церкви, зауважив, що попри зміну відношення влади до конфесій, Церква продовжує виконувати своє пророче служіння – звертає увагу влади та суспільства на ті дороговкази, які містяться у Святому Письмі.

Він висловив переконання, що Церква покликана сповіщати Божу Істину, не зважаючи на ту чи іншу політичну ситуацію та в будь-яких умовах – чи то є прихильність з боку влади, або зневага. Разом із цим Церква покликана також нагадувати людям і про Божий гнів у випадку їх гріховного життя.

 

 

При цьому єпископ Євстратій (Зоря), Секретар Священного Синоду Української православної церкви Київського Патріархату, зауважив, що найголовніша проблема у відносинах держави і Церков – це повна відсутність публічного діалогу.

За його словами, наразі можна спостерігати два паралельні монологи, адже протягом 2010 року не відбулось жодної зустрічі керівництва країни з представниками конфесій, зокрема Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій.

 

 

Єпископ Іларій, представник Української Православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом), заявив про необхідність проведення консультацій з Церквами під час розробки нової редакції Закону про свободу совісті та релігійні організації. Він підкреслив, що УПЦ вважає чинний Закон кращим порівняно з його новою редакцією.

“УПЦ вважає, що усі конфесії в Україні повинні мати рівні права і можливості для співпраці з державою у здійсненні свого соціального служіння”, – заявив єпископ Іларій.

 

 

При цьому протоієрей Миколай Данилевич, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ, підкреслив, що Українська Православна Церква не має відношення до дій місцевої влади, яка агітує священиків інших православних Церков переходити до Московського патріархату.

“Влада не повинна втручатися у справи Церков, але лише надавати сприяння в її соціальному служінні”, – наголосив він.

 

 

Єпископ Микола Синюк, перший заступник глави Церкви християн віри євангельської України, також констатував труднощі у взаємовідносинах з владою, на що головним чином впливає відсутність постійного діалогу. На його думку, керівництво країни та місцева влада повинні демонструвати рівне ставлення до усіх конфесій, як цього вимагає законодавство України.

 

 

У своєму виступі перший заступник Міністра культури України Юрій Богуцький пояснив позицію Міністерства щодо реалізації державної політики у сфері релігії. Він заявив, що Мінкультури врахує пропозиції Церков і релігійних організацій з цих питань та проведе належні консультації з приводу законопроектів, які наразі розробляються.

 

 

Народний депутат Володимир Стретович, член колегії партії Християнсько-Демократичний Союз, нагадав про законодавчі ініціативи на користь релігійних організацій, які в минулі роки схвалив парламент. За його словами, залишається ще чимало проблемних питань, які потребують законодавчого врегулювання. Однак перед цим представники влади мають зрозуміти цінність соціального служіння Церков, вважає він.

 

 

У свою чергу народний депутат Арсеній Яценюк вважає, що в останні роки релігія стала інструментом державної політики – внутрішньої та зовнішньої. “Не повино бути зловживання релігією і Церквою в інтересах влади”, – відзначив політик.

 

 

Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко висловив думку про брак етики і моралі у політиків і суспільства. Він підкреслив, що в утвердженні цих чеснот велику роль відіграють Церкви. “Мораль, відповідальність, професійність”, – цього бракує нинішній владі, вважає парламентар.

 

 

Голова правління Інституту релігійної свободи Олександр Заєць відзначив: “Стосунки між державою та конфесіями за останні 10 років, за виключенням минулого року, крок за кроком розвивались в напрямку розбудови партнерських відносин”.

На його думку, особливостями нинішнього етапу державно-конфесійних відносин є згортання діалогу між владою та конфесіями на найвищому рівні, за виключенням УПЦ (МП), що в свою чергу негативно впливає на стан державно-церковного діалогу на рівні центральних та місцевих органів виконавчої влади.

 

 

Серед інших проблем у цій сфері Олександр Заєць назвав “закритість влади при підготовці проектів нормативних актів, які стосуються питань свободи віросповідання і державно-церковних відносин”. Він також заявив, що у 2010 році мали місце численні факти припинення релігійних громад зі статусом юридичної особи за судовими позовами податкових органів, які знаходили для цього аргументацію в Законі про державну реєстрацію юридичних осіб.

 

 

Під час засідання також виступили народні депутати України – Микола Мартиненко, Володимир Яворівський, Лілія Григорович, Володимир Бондаренко, Петро Ющенко, Юрій Болдирєв та експерти – Олександр Саган і Андрій Биченко.

З боку представників Церков виступили єпископ Маркіян Трофим’як (РКЦ), єпископ Іоан (УАПЦ), єпископ В’ячеслав Нестерук (ВСО ЄХБ), Василь Костюк (Церква АСД), єпископ Микола Саламаха (УХЄЦ), протоієрей Олег Маланяк (УБТ).

Учасники Круглого столу підписали Звернення до керівництва держави, в якому закликали перед внесенням змін до чинного законодавства про свободу совісті затвердити Концепцію державно-конфесійних відносин, яка повинна пройти широке громадське обговорення.

 

 

До засідання Круглого столу Центр Разумкова підготував інформаційно-аналітичну доповідь, в якій на підставі статистичних даних і результатів загальнонаціональних соціологічних опитувань висвітлені особливості розвитку церковно-релігійної ситуації протягом останніх 10 років та окреслені проблеми у сфері забезпечення свободи совісті та державно-конфесійних відносин в Україні.

Інститут релігійної свободи, м.Київ
www.irs.in.ua