//

Парламент Індії не прийняв закон про міжрелігійне насильство

Більшість партій, що входять до парламенту Індії, відхилила проект закону проти міжрелігійне насильство, прийняттю якого лобіювала партія "Національний індійський конгрес", яку очолює Соня Ганді, вдова колишнього прем'єр-міністра цієї країни Раджива Ганді.

 

Законопроект передбачав можливість прямого втручання уряду у випадках насильства на релігійному ґрунті. Ідея закону народилася ще у 2003 році після вбивства близько 2 тис. мусульман у результаті погромів в Гуяраце. Потім, у 2008 році, відбулася серія нападів на християн в Оріссі. "Необхідно, щоб уряд мав певну владу в цій сфері, щоб контролювати насильство в Індії. Однак, пропонований закон був настільки недосконалим, що його прийняттю протистояли навіть індійські правозахисники", – розповів в інтерв'ю агентству "AsiaNews" о. Цедрік Пракаш, директор єзуїтського центру з прав людини, справедливості та миру.

 

"Відповідно до законопроекту, меншинами вважалися лише релігійні, племінні і кастові меншини, однак мова не йшла про індуїстів, які хоч і є більшістю в країні, але в деяких штатах також є меншістю. Уряд, в результаті прийняття закону, отримав би необмежену законодавчу і виконавчу владу стосовно будь-якого індійського штату. Хто може гарантувати, що уряд у майбутньому не буде використовувати цю владу проти опозиційних партій? ", – Запитує о. Пракаш. На його думку, законопроект загрожував тим, що, обмежуючи більшість населення, міг привести до фундаменталізму меншини.

 

За матеріалами Радыё Ватыкана