//

Париж: ініціатива щодо релігійної свободи та захисту переслідуваних християн

Учора в Парижі з ініціативи міжнародної організації "Допомога Церкві в Потребі" провели день мобілізації релігійної свободи. Така ініціатива називається "Пальми свободи", відповідно до пальмових гілок, що зображені в християнській іконографічної традиції, як символ мучеництва. Місцем святкування став Собор Нотр-Дам, перед яким встановлено символічний "оазис миру" з пальмами і піщаними дюнами. У програму ввійшла вечірня Літургія в Соборі, яку відслужив Архиєпископ Парижа, а також молитовні чування з свідченнями переслідуваних християн.

Кардинал Андре Вен-Труа, який також є головою французького єпископату, нагадав, що право на свободу віросповідання є основоположним для соціального життя. Є відмінною рисою у сфері прав людини. Таким чином, його реалізація має цікавити як віруючих, так і невіруючих. За словами Митрополита Парижа, ініціатива "Пальми свободи" допоможе зрозуміти, що сприяє і що загрожує атмосфері справжньої толерантності, істинності та свободи, а також те, що свобода слова і релігії доповнюють одне одного. У вечірньому чуванні після Літургії у Соборі Нотр-Дам взяли участь такі свідки віри, як єпископ Джозеф Котс з Фейсалабаду в Пакистані, іракський сиро-католицький Архиєпископ Базиль Жорж Касмусса і коптський католицький єпископ Йоханн Гольт з Єгипту. Як наголошують організатори, три чверті людей, дискримінованих за релігійною ознакою сьогодні, є християнами. Вони нагадують про напади на церкви в Багдаді та Олександрії, а також нещодавні вбивства: 2 березня вбито міністра Пакистану у справах меншин, католика Шахбаза Бхатті, а 13 березня – нігерійського мусульманина Ібрагіма Абдуллахі, який був убитий за критику ісламських екстремістів.

У зв'язку з паризькою ініціативою "Пальми свободи" міжнародна організація "Допомога Церкві в Потребі" підтримує заклик Архиєпископа Алжиру Галеба Муссу Абдаллу Бадера про ремонт монастиря в Tiбхіріне. В опустілому сьогодні будинку 15 років тому було вбито цілу спільноту траппістів.

За матеріалами: radiovaticana