//

Парафія УГКЦ в Бора-Боніті (Бразилія) відзначила 85-ліття

Владика Володимир Ковбич провів чотириденну канонічну візитацію греко-католицької парафії в Бора-Боніті. Єпарх Куритибський УГКЦ відправляв Літургії і травневі богослужіння, відвідував хворих, розмовляв із членами парафіяльної ради, викладав учням у місцевій школі, катехизував дітей та зустрівся з асоціацією місцевих фермерів.

 

З мирянами єпископ зустрічався в церкві. Тут він також прочитав лекцію для учнів школи. «Владика Володимир розмовляв з учнями про відповідальність і повагу, важливість думати про майбутнє. Єпископ заохочував учнів добре вчитися та формування добрі стосунки між собою. В останній день перебування в парафії єпископ охрестив немовля», – повідомляє прес-служба Куритибської єпархії УГКЦ.

 

Греко-католицька громада в містечку Бора-Боніті постала в 1927 році. В той час вона налічувала 31 парафіянина. Віряни відкрили громадську школу, де вони також збиралися на молитву. В березні 1951 року було відкрито церкву, до якої належало 39 осіб. Теперішній храм збудований у жовтні 1972 року.

 

За весь час існування парафії тут душпастирювали 26 священиків. Парафія завжди знаходилася під пасторальною опікою отців василіан. В душпастирстві їм допомагали сестри з чотирьох згромаджень і спільнот: служебниці Непорочної Діви Марії, катехитки святої Анни, членкині Катехитичного інституту Пресвятого Серця Ісуса та кармелітки (латинського обряду).

 

Сьогодні в парафії Бора-Боніти проживають 350 українських родин, які здебільшого займаються фермерством. Від 2007 року душпастирську опіку здійснює о. Маріо Сержіо Крік, ЧСВВ. При парафії діє катехитична школа (110 учнів), Євхаристійний молодіжний рух (122 члени), Марійська дружина (116 членів), Апостольство молитви жінок (190 членів), Молитовний рух святої Ріти (140 родин) та інші молитовні забрання.

 

У парафії є український танцювальний ансамбль. В старшій групі 22 танцюристи, а в молодшій – 25. До цього часу парафіяни зберегли українську мову, релігійні звичаї та культуру, колядують на Різдво, співають гаївки на Великдень, готують українські страви.

 

Департамент інформації УГКЦ