//

Папу неможливо залякати

«Напади на Церкву були завжди, але цього разу вони здаються більш цілеспрямованими, часом жорстокими і організованими»,– про це в інтерв’ю для італійського національного телебачення говорив вчора кардинал Тарчізіо Бертоне.


Один із найближчих співпрацівників Бенедикта XVI переконаний, що Церква потребує прозорості, однак опубліковані останніми днями документи були вирвані з контексту і не включають особистих відносин. Саме таким чином читач може отримати неправдивий образ представленої в документах реальності.


Кардинал-держсекретар підкреслив, що афера «vatileaks» є втручанням в приватну сферу Святійшого Отця і його найближчих співпрацівників. «Прояв надзвичайної любові до Папи», яким була VII Всесвітня зустріч сімей у Мілані, відбувся у «особливий момент»,– зазначив кардинал Тарчізіо Бертоне в понеділковому інтерв’ю для головного видання першого каналу італійського телебачення RAI.


У відповідь на прохання прокоментувати останні події держсекретар Ватикану зазначив: «Для того, щоб пізнати всю правду про певні факти, недостатньо ознайомитись із деякими документами чи опублікувати уривки якихось документів. Часто доходить до того, що пояснення є плодом праці, що проходить в діалозі, особистих відносинах, а також є плодом навернення серця, і може не виникати безпосередньо з документів чи бюрократії. Документи є важливими, однак міжособистісні стосунки набагато важливіші. Найсумнішим в цих подіях, в цих фактах є втручання в приватне життя Святійшого Отця і його найближчих співпрацівників. Однак я хотів би сказати, що це не були і не є дні розділення, а швидше єдності. Хотів би також додати, що це, перш за все, дні сили у вірі і непохитності в прийнятті рішень. Це момент закриття рядів тих, хто направду хоче служити Церкві.»


На питання як Бенедикт XVI переживає ці події, його близький співпрацівник відповів: «Напади на Церкву були завжди, у всі часи. Я особисто пам’ятаю зі свого досвіду в Церкві часи Павла VI, які, зрештою, не є дуже віддаленими. Цього разу, однак, складається враження, що ці напади більш цілеспрямовані, деколи навіть жорстокі та організовані. Я хотів би наголосити на тому, що, як всім відомо, Бенедикт XVI є людиною тихою, великої віри і великої молитви. Його неможливо застрашити ані будь-якими нападами, ані жорстокими упередженими осудженнями. Тих, хто працює поруч з ним, підтримує ця велика моральна сила Папи. Хочу ще підкреслити слово, яке він вже неодноразово повторював, в тому числі перед від’їздом з архиєпископського палацу в Мілані: слово «відвага». Він говорив його до молоді, яка дбає про встановлення своєї сім’ї, говорив, що сім’я переживає труднощі; він говорив це слово також до представників влади і говорить його до усієї Церкви. Він говорив це слово до тих, хто постраждав внаслідок землетрусу. Я би хотів, щоб ми засвоїли це слово разом з папою, під його керівництвом», – зазначив кардинал Тарчізіо Бертоне.


За матеріалами wiara.pl