//

Папське втручання в справи Єгипту?

Бенедикт XVI не мав наміру втручатися у внутрішні справи Єгипту, як ні в справи жодної іншої держави – зазначено в сьогоднішній ноті апостольського нунція цієї країни. Архиєпископ Міхаель Фіцджеральд (Michael Fitzgerald) прореагував таким чином на суперечки, з якими прийнято папський заклик про оборону коптських християн.

На думку ватиканського дипломата, слова Святішого Отця, виголошені день після терористичного нападу в Александрії , в результаті якого загинуло 22 християн, відносяться однаково як до конкретних осіб, так і до урядів. Святіший Отець закликав до поваги переконань і релігійних практик осіб різних визнань і до пропагування гармонійного і мирного співіснування.
 

Апостольський нунцій навів приклади з трьох папських виступів : новорічної проповіді, розважання перед молитвою «Ангел Господній» 2 січня та промови на Світовий День Миру 2011 року. Архиєпископ Фіцджеральд вказав, що варто відзначити принаймні два питання, на які звернув увагу Папа. На переконання Бенедикта XVI атака на християн має наслідки для цілого суспільства, в той же час визнавці Христа не повинні відповідати насильством.
 

Заява ватиканського дипломата була прийнята з розумінням великим імамом університету Аль-Ахзар(Al-Ahzar). Речник цього навчального закладу передав єгипетській пресі, що «декларація підтримки єгипетського уряду і брак волі інтелегенції у внутрішніх справах країни добре відчитуються».
 

Нагадаємо, що ватиканський речник апелював раніше до того, щоб закінчити полеміку такого типу щодо реальних загроз тероризму. Вияснення ситуації з Аль-Ахзар є добрим кроком до закриття нещасливого непорозуміння.
 

За матеріалами : wiara.pl