//

Папська Літургія на Загребському іподромі

Вночі о 03:00 розпочалося чування, як приготування до Папської Літургії на Загребському іподромі, яке зібрало 200 тис вірних. Біля восьмої години кількість зросла до 250 тис., а трошки пізніше до 300 тисяч. Скільки зараз людей перебуває на Літургії, яка розпочалася о 10.00 за середньоєвропейським часом, поки що не відомо.


О 09:35 папамобіль в’їхав на іподром, що викликало велику радість присутніх вірних. Увесь Загребський іподром безперестанку скандує «Benedikte, Benedikte!». Точно о десятій за місцевим часом під звуки усіх дзвонів міста Загребу і околиці літургійна процесія виходить на місце, де буде служитися урочиста Папська Літургія.


При виході Святішого Отця повторюється з усією силою скандування «Benedikte, Benedikte!», яке певний час не дає розпочати Літургію.


Папа був вбраний в літургійний одяг, який був ручно розшитий золотом місцевими хорватськими майстрами.


На початку Служби Божої Високопреосвящений Архиєпископ Загребський кардинал Йосип Бозаніч привітав Папу словами: «Ваша Святосте, сповнений шани і любові, свідчу Вам те велике захоплення і радість, які цього святого дня сповнюють сьогодні серця вірних усієї нашої Батьківщини. Сьогодні увесь нарід Божий на цих просторах кличе: Благословен, хто йде в ім’я Господнє!» - привітав Архиєпископ Святішого Отця.


Євангеліє читається хорватською та церковнослов’янською з хорватською вимовою. Церковнослов’янською Євангеліє читає священик греко-католицької Крижевацької єпархії, вбраний у східні ризи.


Свою проповідь Святіший Отець Бенедикт ХVІ розпочав хорватською мовою і продовжив італійською через перекладача.


«Дорогі брати і сестри! Християнська родина завжди була первинним шляхом передачі віри. Тому, дорогі батьки, будьте витривалими у тому, щоб навчати своїх дітей молитві і молитися разом з ними. Уведіть своїх дітей у життя Церкви і не бійтеся вдома читати Святе Письмо… Дорогі сім’ї! Будьте хоробрими! Не піддавайтеся спокусі секуляризму, який пропонує спільне життя замість шлюбу. Радійте вашим батьківством і материнством… Добро сім’ї – це добро Церкви. Адже Церкву будують сім’ї – малі хатні церкви.»


«Дорогі хорватські сім’ї» - звернувся до вірних Папа хорватською мовою – «живіть спільність, віру і любов, щоб могти дати свідчення здійснення Божих обітниць, а особливо тієї, яку Бог дав, возносячись на Небо – «Я з вами аж до кінця віку». Прошу Господа, щоб ви відчули силу слова Божого, а Діва Марія, королева хорватів нехай вас завжди супроводжує на вашому шляху».


У принесені дарів взяли участь шестеро багатодітних сімей. Між ними і греко-католицька сім’я зі своїми чотирма дітьми, одне з яких ще перебуває у лоні матері.


Слід відзначити цікаву деталь, що в часі Освячення усі поліцейські, присутні в уніформі на Літургії, як один скинули свої шапки, віддавши в цей спосіб честь Євхаристійному Христові.


Цікавим моментом було також і те, що Папа особисто запричащав кільканадцять сімей, більшість матерів цих сімей були вагітними. Окрім цього, Папа уділив спеціальне благословення усім присутнім вагітним жінкам.


Наприкінці Літургії, від імені хорватського єпископату і усього хорватського народу, подяку Папі виразив Киркський єпископ Преосвященний владика Валтер Жупан.

 

Урочиста Літургія завершилась о 12:40 за середньоєвропейським часом.


На основі прямої трансляції о. Орест-Дмитро Вільчинський