//

Папі представили двох ягнят, з вовни яких будуть зроблені паллії

21 січня Католицька Церква відзначає літургійний спомин св. Агнеси, молодої римлянки, яка віддала життя за Христа на межі III-IV ст. Уже в IV столітті в Римі на її честь звели базиліку, а в VII ст. перебудували і в такому вигляді вона збереглася до сьогодні. Щорічно в день пам'яті св. Ангеси, яку завжди зображають з ягням на руках, Святішому Отцеві представляють двох ягнят, яких раніше благословили в базиліці св. Агнеси.


Як інформує Радіо Ватикану, 21 січня в каплиці папи Урбана VII в Апостольському палаці у Ватикані відбулася церемонія вручення Бенедикту ХVI цих ягнят. З їхньої вовни роблять так звані "паллії", якими Святіший Отець обдаровує нових Архиєпископів-митрополитів 29 червня, на свято святих апостолів Петра і Павла. Паллій Архиєпископів символізує послух Папі та їхню особливу близькість до Святого Престолу.

 

Паллій – це елемент літургійного вбрання у вигляді вузької стрічки з білої овечої вовни з вишитими шерстю чорними хрестами; на кінцях обшитий чорним шовком шматочками свинцю. Носити палій має право Святіший Отець під час кожної Літургії, а також відзначені особливим подарунком єрархи Церкви, але тільки на великі свята.