//

Папі подарували кгигу "Секрети Папської ризниці"

Вчора, 28 вересня, під час загальної аудієнції Папі Бенедикту XVI подарували книгу «Папський одяг. Вбрання Папської ризниці. XVI і XVII століття» (Генуя, Де Феррарі, 2011, 175 стор., 50 євро). Вступ до цього тому написав кардинал Джанфранко Равазі, президент Папської Ради культури.


У вступі кардинал Равазі пропонує свої роздуми про одяг як такий, відштовхуючись від біблійної розповіді про вигнання Адама і Єви з Раю. «І зробив Господь Бог Адаму і дружині його одежу шкіряну і одягнув їх» (Бут. 3,21). Цей жест Бога, пояснює прелат, не є лише знаком захисту і турботи з Його боку. Одяг виконує і іншу символічну функцію: вона захищає гідність людини навіть після її гріхопадіння. Звернемося до другої глави Книги Буття. Там написано: «І були обоє нагі, Адам і дружина його, і не соромилися» (Бут. 2,25). Тому одяг є знаком постійного захисту з боку Бога, Який не залишає Своє створіння навіть тоді, коли воно грішить.


Іншими словами, одяг не лише прикриває, але і додає певний статус. Не дарма слово «інвеститура» походить від латинського «investio» — одягаю, вдягаю. У Біблії, пише кардинал Равазі, багато сторінок описують священичий одяг як свого роду карту, на якій вказані багаточисельні літургійні, духовні, соціальні значення. Наприклад, цікава історія ефоду - частини одягу первосвященика, що одягався при богослужінні. Спочатку він був звичайною пов'язкою на стегнах, але поступово перетворився на відмітний знак священиків та царів.


В кінці вступу кардинал Равазі вказує на те, що ця книга є не лише описом прекрасних текстильних творінь, але і справжнім тріумфом християнського культу.


За матеріалами: Радио Ватикана