//

Папа записав відеопослання для ірландських католиків

Папа Бенедикт XVI сьогодні записав відеопослання до учасників Міжнародного Євхаристійного Конгресу, який розпочнеться завтра в Дубліні. Спочатку ірландці сподівалися, що Папа Бенедикт XVI особисто візьме участь в цьому заході.

 

Як заявив Архиєпископ Дубліна, Папа був готовий зробити це, якщо б це допомогло Церкві в Ірландії подолати нинішню кризу. Після консультацій з ірландськими єпископами, Папа дійшов до висновку, що ситуація ще не дозріла для візиту. З учасниками Конгресу Папа буде присутній духовно і через записане вчора повідомлення.

 

Недалеко від ірландської столиці триває симпозіум, який є богословським вступом до Євхаристійного Конгресу. На ньому виступили вже два єрархи з Ватикану, богослови: кардинал Марк Уелле, папський легат на Конгресі, та кардинал Курт Кох, президент Папської Ради зі сприяння християнській єдності. Обидва говорили на тему еклезіології спільноти.

 

Кардинал Уелле говорив про еклезіологію в історичній перспективі, посилаючись на 50-річчя II Ватиканського Собору. Він зазначив, що бачення Церкви як спільноти є важливим досягненням II Ватиканського Собору, а також відповіддю Отців Собору на прохання Івана XXIII: оновити вчення Церкви і відновити єдність християн.

 

За словами кардинала Уелле, соборна концепція Церкви ще повністю не виявлена. Дуже важливо розуміти Собор в цілісності з усією Традицією Церкви, про що від початку свого понтифікату турбується Бенедикт XVI.

 

Кардинал Курт Кох, який виступав на симпозіумі вчора вранці, еклезіологію спільноти розглядав з погляду екуменізму. Він зазначив, що з основними засадами соборного вчення про Церкву згодні протестанти і православні християни. Для них, як і для католиків, Церквою є спільнота вірних, які моляться.

 

Швейцарський богослов і кардинал нагадав про великий внесок російського православ’я, представники якого в середовищі еміграції, в Парижі, розробили ідею євхаристійної еклезіології. Однак ця концепція була антипапською, оскільки йшлося, що спільнота, зібрана на молитві довкола єпископа, є вповні Церквою, якій нічого не бракує.

 

Кардинал Кох згадав про напруженість, яку викликають відмінності у традиціях допускання до Святого Причастя в різних християнських конфесіях. Він підкреслив, що основою екуменізму для католиків є хрещення, яке долучає людину до Церкви, а його остаточним виконанням – спільна участь у Євхаристії. І до цього ми всі повинні прагнути, – сказав кардинал Кох.

 

За матеріалами wiara.pl