//

Папа заохочує євреїв разом з католиками свідчити про гідність людини

Визнання за участь в католицько-єврейському діалозі Папа висловив делегації «B’nai B’rith International». Представники цієї найстаршої міжнародної єврейської організації, що виникла у 1843 р. в США, прибули з черговим візитом до Ватикану. Бенедикт XVI приймав їх вже п'ять років тому, а раніше вони зустрічалися також з Іваном Павлом II. Свідченням внеску «B’nai B’rith International» в діалог була діюча участь в зустрічі Міжнародного Католицько-єврейського Комітету Поєднання (27 лютого – 2 березня) в Парижі. Зустріч відбувалась з нагоди 40-ліття цього комітету, що є формою взаємодії ватиканської Комісії у справах Релігійних Контактів з Юдаїзмом і Міжнародного Єврейського Комітету Релігійних Консультацій.

 

„Те, що відбулося впродовж тих 40 років, потрібно визнати великим даром Бога і приводом для щирої подяки Тому, Хто провадить наші кроки в своїй безкінечній, відвічній мудрості, – сказав Папа. – Є багато способів, за допомогою яких євреї і християн можуть співпрацювати для удосконалення світу згідно з волею Всемогутнього для добра людства. Наша думка скеровується відразу до конкретних справ милосердя, а також служіння бідним і потребуючим. Однак однією із найважливіших речей, які ми можемо робити разом, є давання спільного свідчення нашої глибокої віри, що кожна людина створена на Божий образ і тому має недоторканну гідність. Це переконання є головною підставою для усіляких зусиль, що піднімаються на захист і користь невід’ємних прав кожної людської істоти”.

 

Папа нагадав, що три місяці тому в Парижі католики і євреї висловили бажання разом протистояти перед величезним викликам, які стоять перед нашою спільнотою у світі, що швидко змінюється. Він також згадав про зустріч представників Апостольської Столиці і Великого Равинату Ізраїлю, яка відбулася в кінці березня в Єрусалимі. Як звернув увагу, під час цієї зустрічі було наголошено на потребі підтримки і відповідного розуміння ролі релігії в житті сьогоднішніх суспільств, а також коригування неповного, обмеженого до земного горизонту бачення людської особи і суспільного співіснування. „Життя і праця всіх віруючих мають бути постійним свідченням Божого Провидіння, присутнього в історії” – сказав Бенедикт XVI.


За матеріалами Radio Watykańskie