//

Папа розповів про засновника домінікан і закликав пам'ятати про щоденну молитву

Свою катехезу, виголошену 8 серпня під час загальної аудієнції в Кастель Гандольфо, Бенедикт XVI присвятив св. Домініку – священику і засновнику Ордена братів-проповідників, більш відомого як Орден домініканців. Папа наголосив, що хоче ознайомити віруючих не просто з історією життя цього великого святого, але важливою частиною його духовності, а саме молитовним життям. "Св. Домінік був людиною молитви. Закоханий в Бога, він не мав іншого натхнення крім порятунку душ, особливо тих, які потрапили у єресі; вірний послідовник Христа, він радикально здійснив три євангельські поради, об'єднуючи проповідь Слова зі свідченням життя у бідності; під керівництвом Святого Духа йшов шляхом християнського вдосконалення. У кожен момент молитва була силою, яка відновлювала і робила сильнішими його апостольські ініціативи", – сказав Папа.

 

Понтифік ознайомив вірних зі спогадами бл. Джордано Саксонського, наступника св. Домініка на посту глави ордена. "Упродовж дня ніхто не був таким товариським як він ... Але коли наступала ніч, ніхто не був таким старанним в молитві. День він присвячував ближньому, а ніч дарував Богові", – писав про св. Домініка середньовічний автор. Папа наголосив, що в постаті цього святого очевидною є "гармонійна інтеграція між спогляданням Божественних таємниць і апостольською діяльністю". "За свідченнями найближчих йому осіб, "він говорив завжди з Богом і про Бога. Це спостереження свідчить про глибоку єдність з Господом і в той же час постійну діяльність, спрямовану на те, щоб вести інших до цієї єдності", – зазначив Бенедикт XVI.

 

Папа нагадав, що св. Домінік не залишив після себе якихось особливих текстів, присвячених молитві, але його молитовний досвід описав один брат-домініканець в XIII столітті у збірнику "Дев'ять способів молитви св. Домініка".

 

Святіший Отець пояснив, що кожен з цих дев'яти способів молитви виражається в тілесних і духовних поставах, які сприяють більшій зібраності та ентузіазму. Понтифік розповів, що святий молився "нахилившись, щоб висловити свою покірність, лягав на землю, щоб просити прощення за гріхи, ставав на коліна, щоб брати участь в стражданнях Господа, молився з розпростертими руками перед хрестом, щоб споглядати Найвищу Любов, піднімав очі до неба, відчуваючи притягання світу Бога". Папа зазначив, що св. Домінік довго сидів і молився після Літургії годин і св. Літургії, слухаючи Бога, читаючи або вдивляючись в хрест, а також "під час подорожей від одного монастиря до іншого, переходячи через долини та пагорби і споглядаючи красу створення". "З його серця виливався спів хвали і подяки Богові за багато дарів, особливо за найчудовіший: відкуплення, яке здійснив Христос", – сказав Бенедикт XVI.

 

"Св. Домінік нагадує нам, що на початку свідчення віри, яке кожен християнин має давати в родині, на роботі, у громадській діяльності, а також в моменти відпочинку, є молитва. Тільки постійні стосунки з Богом дають нам силу переживати різні події. Цей святий нагадує нам також про важливість зовнішньої поведінки під час молитви. Клякнути, стояти перед Господом, вдивлятися у хрест, зупинитися і зосередитися в тиші – це все не є вторинним, але допомагає нам включитися внутрішньо, всією нашою особистістю у взаємини з Богом", – сказав Святіший Отець.

 

Папа закликав віруючих пам'ятати про потребу щодня знаходити моменти для того, щоб спокійно помолитися. Це, за словами Святішого Отця, буде хорошим способом допомогти тим, хто є поруч, увійти у сферу присутності Бога, що дає мир і любов, яких ми потребуємо.

 

За матеріалами:  radiovaticana.org