//

Папа все-таки став почесним доктором Люблінського католицького університету

В останньому числі «Політичної теології» вміщено документ від 1988 року, що викладає причини, з огляду на які тодішнє Управління у справах віри висловлювалося проти надання кардиналові Йозефу Ратцінгеру титулу doctor honoris causa Люблінського католицького університету (КУЛ). Цю нотатку знайдено в архіві Президента Республіки Польща. Всупереч тому, що писалося раніше, майбутній папа, однак, тоді отримав згаданий титул.

 

Ось фрагмент зі згаданого документа:

«Стосовно Проекту надання о.кардиналу Йозефу Ратцінгеру титулу doctor honoris causa Люблінського католицького університету.

 

Отець єпископ Петро Хемперек, ректор Люблінського католицького університету, 7 березня 1988 року звернувся до Міністра народної освіти з проханням надати о.кардиналу Йозефу Ратцінгеру титул doctor honoris causa Люблінського католицького університету. Він також звернувся до Управління у справах віри про підтримку цієї справи. (…)

 

У своїй творчості кардинал Ратцінгер безсумнівно переступає межі чистої теології, займаючись тим, що можна б назвати політичною теологією. Аналіз соціалізму, марксизму й атеїзму, який міститься у двох його відомих інструкціях – «Про деякі аспекти “теології визволення”» та «Про християнську свободу й визволення», – тенденційний і агресивний, підсичує ідеологічні напруження і непримиренні настрої, через що є шкідливий для діалогу. Марксизм, згідно з його думкою, є проявом тоталітаризму в ідеологічній сфері, б’є по основоположних правах людини та поширює політичну аморальність. Атеїзм же о.кардинал Ратцінгер вважає «зухвалим злочином». На соцреалізм – щоправда, не називаючи його безпосередньо – він виразно вказав як на «ганьбу нашої епохи», що свого часу викликало напруження у стосунках між Польською Народною Республікою і Апостольським Престолом. Прізвище Ратцінгера відтоді асоціюється з цим поглядом, хоча багато хто усвідомлює, що за Ратцінгером стоїть також папа.

 

Викликає спротив також і його позиція незасудження, ще як єпископа Мюнхена, щодо гітлерівської агресії на СРСР. Ця позиція знайшла вираження у промовистому факті тимчасового відсторонення о.Ганса Бішлегера, німецького єзуїта, від його священицького служіння за відправу в покутних шатах меси у річницю нападу. (…)

 

Згода державної влади ПНР на те, щоб Люблінський католицький університет надав титул doctor honoris causa кардиналові Ратцінгеру, могла би здивувати і дезорієнтувати закордонний клір лівого спрямування, а в нашій державі – підбадьорити антикомуністичні елементи, посилити враження, що Церква може нав’язати свою волю державній владі, яка надодачу погоджується, щоб її ображали. (…)

 

Висловивши згоду на надання о.кардиналові Й.Ратцінгеру титулу doctor honoris causa Люблінського католицького університету, державна влада ПНР ввела би в оману громадську думку однаковою мірою як у нашій країні, так і за кордоном, роблячи вигляд, ніби кардинал Й.Ратцінгер має перед Польщею та поляками якісь особливі заслуги. Державна влада не повинна створювати такої видимості.

 

З огляду на все викладене вище, Управління у справах віри пропонує, щоб не було висловлено згоди на надання кардиналові Йозефу Ратцінгеру, префектові Конгрегації віровчення, титулу doctor honoris causa Люблінського католицького університету».

 

За матеріалами: Gość Niedzielny / CREDO