//

Папа співчуває у зв'язку зі смертю кардинала Шана

23 серпня Бенедикт XVI надіслав телеграму співчуття на ім'я єпископа тайванської єпархії Каосіюнг Пітера Ліл Ченг-Чанга у зв'язку зі смертю китайського кардинала Пола Шана Куо-Хсі, ординарія цієї єпархії на пенсії. Єрарх відійшов у вічність увечері 22 серпня на 89 році життя в Тайвані, де протягом довгих років виконував своє пастирське служіння.

 

Святіший Отець зазначив, що був "глибоко засмучений новиною про смерть єрарха і з вдячністю Всемогутньому Богові згадує роки його відданого служіння". Понтифік висловив свої співчуття духовенству і мирянам з цих єпархій, а також всій Церкві в Тайвані, та запевнив їх у молитві за упокій душі спочилого кардинала. "Приєднуюсь до вас, і до всіх, хто зараз сумує за ним, в тому числі до його братів єзуїтів, і довіряю його душу милосердю нашого люблячого Отця", - написав Папа.

Кардинал Пол Шан Куо-Хсі народився в 1923 р. в Пуянге в Китаї. У молодому віці вступив до Чину Єзуїтів і працював на території Китаю, Філіппін, В'єтнаму і Тайваню. У період між 1987 і 2006 р. був головою єпископської Конференції Китаю і багато причинився до євангелізації цієї країни, а також сусіднього Тайваню. У 1988 р. під його керівництвом пройшов Національний симпозіум з євангелізації, в ході якого була вироблена євангелізаційна програма на останнє десятиліття ХХ ст. Багато дбав про католицьку освіти місцевих мирян, а також про покликання до священства. Заснував "Католицький благодійний фонд для соціального добробуту", який багато допомагав бідним, хворим, старим, жертвам насильства, емігрантам і ув’язненим. У  1998 р. з рук Івана Павла II отримав кардинальський берет.

 

Після смерті кардинала Шана Колегія Кардиналів складається з 207 єрархів, з яких 118 мають право вибору Понтифіка і 89 не мають цього права. Кардиналів з Чину Єзуїтів залишилося семеро.

 

За матеріалами: radiovaticana.org