//

Папа-слов'янин мав певне значення в Божих планах

Своїми спогадами про Івана Павла ІІ поділився кардинал Камілло Руіні – емеритований папський вікарій для Римської Єпархії. Він назвав папу «найбільше любленою особою на світі», але зазначив, що так було не завжди.

 

«Спочатку був брак розуміння і недовіра, зокрема від керуючих кіл, також і в Церкві, в той час як люди спонтанно виражали свою симпатію до папи » - пригадав кардинал. Це пояснюється фактом, що «ніколи не дано зрозуміти людину до глибини, особливо коли йдеться про святого».

 

Щодо святості Івана Павла ІІ в кардинала Руіні нема жодного сумніву, він пригадуює, що «святість визнається Церквою лише після смерті, але якщо вона правдива, то мусить виступати за життя. Власне такий сенс беатифікації, яка наближається».

 

До історії ввійде цілий понтифікат Івана Павла ІІ, всі його аспекти: «падіння комунізму і відновлена єдність Європи, яка була його результатом, а також велике оживлення Церкви і християнства».

 

Кардинал не погоджується з думкою, що папа-поляк був зумовлений подіями історії Польщі, тобто  комунізмом і нацизмом, і завжди вважав, що вибір папи – слов’янина має певне окреслене значення в Божих планах.

 

«Папа був відкритим на пізнання нових і відмінних ситуацій. Ніколи не керувався накладеними зверху схемами, волів зануритись в різноманітні реалії з великою любов’ю і повагою, щоб їх зрозуміти і скерувати до Христа» - вважає кардинал Руіні. 

 

За матеріалами: ЕКАІ