//

Папа про Вифлеємську зірку: космос говорить про Христа

 У третій частині своєї трилогії про життя Христа, присвяченій Його дитинству, Бенедикт XVI звертається між іншим до явища Вифлеємської зірки, і робить це перш за все з наукової точки зору. Аналіз книги напередодні Різдва робить католицьке агентство "KathPress".

 

Прихід волхвів зі Сходу до новонародженого Ісуса також може бути пояснене астрономічно, вважає Святіший Отець, і пропонує теологічну інтерпретацію євангельського: "Весь Всесвіт говорить про Христа". Папа посилається на австрійського астронома Йоганна Кеплера, який в 1603 описав рідкісну зустріч Юпітера, Сатурна і Марса. Трохи пізніше Кеплер став свідком того, як в тому ж місці раптом з'явилася яскрава зірка, яка зникла через деякий час. Вчений тоді ще не знав, що це був вибух вмираючої зірки, але йому вдалося математично довести, що в рік народження Ісуса відбулося аналогічне з'єднання Юпітера і Сатурна, що він інтерпретував як свідчення існування Вифлеємської зірки.

 

Останньою спробою пояснити науково явище, описане у Євангеліях, стали дослідження астронома Канрадіна Феррарі д'Ак'епа, який помер зовсім недавно, в 2007 р. Віденський астроном відхилив теорію Кеплера, але стверджував, що комбінація Юпітера і Сатурна в сузір'ї риб (Юпітер символізував головного вавилонського бога Мардука, а Сатурн юдейський народ), сама по собі могла бути надприродним знаменням для вавилонських астрологів, "знаменною подією світового масштабу народження рятівного правителя в країні юдейській".

 

"Велика комбінація Юпітер-Сатурн в 7-6 р. перед Різдвом Христа швидше за все мала місце", - стверджує у своїй книзі Бенедикт XVI. Але це породжує наступні питання: наприклад, що вавилонським астрологам дало стільки впевненості, щоб їхати в Єрусалим і Вифлеєм? Але одне зрозуміло, три мудреці представляють "паломництво народів до Христа", про якого "говорить весь Всесвіт".

 

Вифлеємська зірка є "спростуванням астрології", вважає Папа, а християнство відкидає стародавні міфи і культи, які поклонялися зіркам. Не Вифлеємська зірка вплинула на долю Дитини, а новонароджений Ісус керував зіркою, так як Ісус "Бог і людина, більше, ніж всі сили матеріального світу і більший ніж весь світ", - звернув увагу Папа у своїй новій книзі.

 

За матеріалами  http://be.radiovaticana.va