//

Папа про відносини з протестантизмом

 «Найперше завжди варта мати перед очима велику різноманітність протестантизму. Лютеранство є тільки однією з частин протестантизму. Адже є ще реформовані, методисти і так далі. Тут варто також відзначити так звані вільні церкви, які поширюються надзвичайно динамічно у Третьому світі, змінюючи його релігійну тектоніку. Тому коли говоримо про діалог з протестантизмом, мусимо мати перед очима його різноманітність, яка знову ж таки є відмінною у різних країнах.

 

 

Треба все ж таки відзначити, що протестантизм вчинив деякі кроки, які нас взаємно віддалили: свячення жінок, благословення гомосексуального партнерства і тому подібне. Існують також й інші етичні позиції, інші конформізми з духом сьогодення, які ускладнюють діалог. Але в цей же ж час в протестантських спільнотах є люди, яких надзвичайно притягує правдива субстанція віри і які не погоджуються з такою позицією своїх церков.

 

 

Тому мусимо сказати: як християни ми повинні знайти спільний фундамент, як християни ми мусимо одноголосно підняти свої голоси стосовно великих питань сьогодення і разом свідчити Христа як живого Бога. Повна єдність не може здійснитися найближчим часом, але ми мусимо вчинити те, що є нашою спільною місією – дати свідчення.» - з книги “Licht der Welt” Benedictus XVI, переклад порталу “Milites Christi Imperatoris”.