//

Папа про відносини з православним світом

«Вже Павло VІ й Іван Павло ІІ багато трудилися довкола єдності з православними. І я особисто маю дуже близькі контакти з православними. Коли я був професором у Бонні і Реґенсбурзі, між моїми учнями були і православні студенти і в цей спосіб я міг знайти багато друзів із середовища православ’я. І католики і православні мають ту ж саму староцерковну фундаментальну структуру, тому, зрозуміло, що я старався налагодити з ними дружні відносини. І справді, з часом з цього виникала правдива дружба.

 

Я особисто дуже вдячний екуменському патріарху Варфоломію, який не займається екуменізмом з обов’язку, за його щирі відносини зі мною, між нами існує щира дружба і братерство…

 

…Думаю, що дуже важливо, що православний світ бачить свою єдність з латинською Церквою, яка в інакший спосіб функціонує. Що незважаючи на всі розбіжності, які виникли протягом століть і були зумовлені культурними та іншими розривами, ми все одно знову бачимо і розуміємо що насправді ми є духовно дуже близькими. Думаю, що на цьому рівні ми прогресуємо. Це не є тактичний, чи політичний прогрес, але прогрес у відкритості одні до одних. І це я вважаю дуже втішним.» - з книги “Licht der Welt” Benedictus XVI, переклад порталу “Milites Christi Imperatoris”