//

Папа про важливість «чистоти серця»

7 грудня під час загальної аудієнції, яка пройшла в Залі Павла VI у Ватикані, Бенедикт XVI звернувся до вірних з наукою, присвяченою молитві прослави, часто званої Гімном радості чи Гімном радості Месії. Святіший Отець нагадав, що про цю молитву Ісуса згадують два євангелисти – св. Матей і св. Лука.
«Гімн радості є вершиною молитовного шляху, який показує глибоку єдність Ісуса з життям Отця в Дусі Святім, у якому виявляється Його Божественне синівство», – сказав Папа.

«Кожне знайомство між людьми, і ми про це добре знаємо завдяки нашим відносинам з іншими, веде до більшої чи меншої участі та внутрішнього зв'язку з тими, хто нас знає і кого знаємо ми. Не можна знати іншого без єдності. У Гімні радості, як і в інших молитвах, Ісус показує нам, що справжнє знання Бога походить від єдності з Ним».

Папа зазначив, що людина починає своє знайомство з Богом тільки тоді, коли в єдності та постійному контакті з Ним. «Коли я в єдності з Богом, тоді знаю, що справжнє знання про Нього має тільки Його Єдинородний Син і тільки Він може показати нам, хто такий Бог», – сказав Святіший Отець. Папа підкреслив, що Ісус висловив свою радість, з того, що волею Отця було відкрити таємниці не мудрецям, але тим, хто «малий» і має просте серце. «У цьому була воля Отця і Його Син розділяє її і приймає з радістю», – сказав Папа.

 

«Звідси походить заклик, з яким ми звертаємося до Бога в молитві «Отче наш»: «нехай буде воля Твоя, як на небі й на землі»; разом з Христом і у Христі, також і ми просимо увійти в співзвуччя з волею Отця, і через це теж стаємо Його синами. Тому Ісус, цього Гімн радості, висловлює своє захоплення від бажання включити в своє синівської знання Бога всіх тих, кого Отець хоче зробити учасниками цього – тих, які приймуть цей дар, як «малі».

 

Папа зазначив, що Ісус сам пояснив, що означає бути «малим», якщо під час Нагірної проповіді сказав: «Блаженні чисті серцем, бо побачать Бога». «Чистота серця дозволяє розпізнати обличчя Бога в Ісусі Христі та мати серце просте, як у дітей, без презумпції тих, хто закривається в собі, думаючи, що йому ніхто не потрібний, навіть Бог», – зазначив Святіший Отець.

 

Він зауважив, що в Євангелії від Матея причиною радості, з якої Ісус звернувся до Отця, було те, що незважаючи на відчуження і неприйняття його словами, існували ті «малі», які відкрилися на дар віри в Нього. Також і св. Лука показує Гімн радості в зв'язку з моментом проголошення Євангелія. «72 учні повертаються повні радості, адже їхня місія була успішною, вони переконалися в тому, що силою слова Ісуса, зло, яке робила людина, було подолано. І Ісус розділяє з ними радість: «у цей момент Він наповнився радістю».

 

Папа підкреслив також, що в Євангелії від Матвія Ісус закликає йти за Ним, який є справжньою мудрістю, «тихим і смиренним серцем». «Він пропонує нам «свій тягар», шлях мудрості Євангелія, який не є навчанням, що потрібно вивчити або етичною пропозицією, але Особистістю, яку треба наслідувати: Його самого, Єдинородного Сина в єдиному строю з Отцем.

 

Папа закликав присутніх на аудієнції віруючих мати просте серце і бути «убогими духом», щоб побачити, що ми не самодостатні, що не можемо будувати наше життя самі, але потребуємо Бога, потребуємо зустріти Його, слухати і говорити з Ним.

 


За матеріалами: Ватыканскае радыё