//

Папа про солідарність та охорону дітей від голоду

Криза, яка в даний час охоплює всі аспекти економічної та соціальної дійсності, вимагає посиленої боротьби з бідністю, щоб звільнити від голоду мільйони людей. На це звернув увагу Папа, приймаючи у Ватикані 37 учасників сесії Генеральної конференції Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

 

Бенедикт XVI підкреслив, що харчування є основним правом кожної людини і пов'язане з правом на життя. Бідність і голод часто є результатом егоїстичних дій. Не можна замовчувати факту, що їжа також стала предметом спекуляції чи підлягає оборотам ринку, якому бракує моральних принципів і який, здається, весь час орієнтований виключно на прибуток. Святіший Отець нагадав, що відповідно до ФАО і авторитетних експертів, глобального сільськогосподарського виробництва має бути достатньо для того, щоб прогодувати все населення світу. Він також зазначив, що солідарність має стати важливим критерієм всієї політичної діяльності та економічної стратегії.

 

"Скеровую думку до мільйонів дітей, які, будучи першими жертвами цієї трагедії, приречені на передчасну смерть, відставання у фізичному і психічному розвитку або експлуатацію, щоб отримати мінімум їжі, – сказав Папа. – Звертаючи увагу на молоде покоління, можна протидіяти відмові залишатися у сільській місцевості і працювати на землі, щоб дозволити цілим громадам, яким загрожує голод, впевнено дивитися у майбутнє. Треба враховувати, що попри прийняті зобов'язання конкретна допомоги часто обмежується тільки спеціальними заходами. Забувається, що послідовне розуміння розвитку мусить бути в стані прокласти майбутнє кожній людині, сім’ї і суспільству, підтримуючи довгострокові цілі. Отже потрібно також підтримувати ініціативи, заплановані на рівні міжнародної спільноти, щоб заново відкрити значення сімейного сільського господарства і його центральну роль у досягненні постійної продовольчої безпеки. Бо у сільській місцевості традиційна сім'я розвиває сільгосппродукцію завдяки розважливому передаванню батьками дітям не лише систем обробки, зберігання та розподілу продуктів харчування, а й способу життя, засад виховання, культури, релігійності, розуміння святості людського життя у всіх його фазах. Сільська сім'я є зразком не тільки праці, але життя і конкретного вираження солідарності; у ній підтверджується істотна роль жінки", – сказав Бенедикт XVI.

 

За матеріалами Radio Watykańskie