//

Папа привітав український молодіжний хор з Перемишля (28 вересня 2011)

"Щиро вітаю український молодіжний хор з Перемишля. Дорогі друзі, через спів ви також поширюєте найвищі людські та християнські цінності. Всім вам уділяю своє благословення". – Цими словами Святіший Отець Бенедикт ХVІ привітав український молодіжний хор імені о. Михайла Вербицького з Перемишля (Польща), який напередодні свого 20-річного ювілею здійснює паломництво до Риму. Хор, яким керує Ольга Попович, у неділю 25 вересня співав під час Святої Літургії в інституті святого Климента Папи в Римі, що біля прокатедрального собору Святої Софії, де тепер відбуваються реставраційні роботи.

 

Хор заснований у Перемишлі 1992 року і спочатку він діяв при перемиській українській школі. Понад 5 останніх років хор працює при перемиському Центрі культурних ініціатив «Митуса», який своєю назвою завдячує знаменитому співцеві Митусу, що у ХІІ сторіччі тут проживав і творив при княжому дворі.

 

Хор імені о. Михайла Вербицького складається з молоді віком 12-18 років, багато з яких є учнями музичної школи. В репертуар хору входить українська духовна музика таких композиторів-класиків як Дмитра Бортнянського, Артема Веделя, Кирила Стеценка, Леонтовича, сучасних Дрозда та Богдани Фільц, і, звичайно, покровителя хору о. Михайла Вербицького. Не всі пам’ятають, що він був не тільки композитором та хоровим диригентом, автором гімну України, але й греко-католицьким священиком, автором численних духовних творів. Він служив в селі Млини, що тепер належить до Підкарпатського воєводства у Польщі і там похований.

 

Молодіжний український хор з Перемишля виконує також давню українську музику, серед якої канти, українську класику, історичні та народні пісні. Хор виступав не тільки в Польщі, але й в Україні, Німеччині, Данії, Словаччині, Австрії, Чехії.

 

Преса зазначає, що хор під керівництвом доктора Ольги Попович, досвідченого знавця духовної та народної музики, досяг високого рівня і звучить дозріло й чисто.

 

В історію хору запишеться не тільки участь в аудієнції Папи Бенедикта ХVІ та його Апостольське благословення, але й окреме привітання українською мовою.

 

Джерело: Радіо Ватикан