//

Папа прийняв головного рабина Британської Спільноти Народів

Бенедикт XVI на приватній аудієнції прийняв Джонатана Сакса, головного рабина Британської Спільноти Народів. Мотиви його візиту до Ватикану висвітлені на сторінках суботнього номера «L'Osservatore Romano».

 

«Релігійні лідери також повинні рятувати євро, Європейський Союз і вільний ринок. Про це я говорив з Папою Римським», – сказав єврейський душпастир. Він підкреслив, що вільна ринкова економіка розвинулася завдяки юдео-християнським цінностям, тому сьогодні переживає кризу, оскільки їхнє значення було скомпрометоване. Тому життєво важливою є роль євреїв і християн у порятунку європейської спадщини, а також в економічній сфері, – сказав рабин Джонатан Сакс.

 

Вчора опівдні своїми думками він поділився з Бенедиктом XVI. Відразу ж після аудієнції він розповів про свої враження після цієї зустрічі.

 

«Ми дуже стурбовані долею Європи, – сказав рабин Сакс. – Європа була заснована на юдео-християнських засадах. Це також стосується вільного ринку. Я думаю, що все більше і більше зростає відчуття, що домінуючій світській культурі сьогодні чогось не вистачає. Все зводиться до питання: скільки я можу витратити і що я можу купити. Це визначає буття. Але ми, батьки, не хочемо, щоб наші діти жили в такій спосіб, ми хочемо, щоб наші діти ознайомилися з глибокою спадщиною. Релігії в сучасному світі не мають влади. Але вони мають великий вплив. Одна з причин, чому я хотів зустрітися з Папою, це моє переконання, що християни та юдеї не повинні сумніватися в силі свого впливу. Це було очевидним під час візиту Папи минулого року до Великобританії. Всі були вражені і виявляли великий інтерес до цієї подорожі. Папа мав величезний вплив. Таким чином, хоча у нас немає політичної влади, ми досягаємо до людей. Особливо, коли вони замислюються про сенс життя і цінності, які вони хотіли б передати своїм дітям».

 

Як розповів рабин Сакс, Папа звернув увагу на те, що об'єднує християн і євреїв у сучасному світі. Це не тільки віра в Бога Авраама і послух Десятьом Заповідям, але і прагнення до духовного виміру спільнот, в яких ми живемо. І католики, і євреї хочуть бути креативною меншістю, чий голос повинен бути присутнім в публічному просторі, – сказав головний рабин Великобританії.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie