//

Папа Пій Х і Олімпійські ігри - перша співпраця зі світом спорту

Вважається, що блаженний Іван Павло II був першим «спортивним» Понтифіком, але маловідомим фактом є те, що ще в кінці XIX ст., зв'язки зі світом спорту та Олімпійськими іграми встановив його попередник св. Пій Х. Саме цей Папа підтримав благородну ініціативу французького громадського діяча барона Пієра де Кубертена з відродження древнього спортивного змагання в 1894 р. Метою французького барона було не стільки проведення грандіозного заходу, але використання його в якості світового педагогічного засобу, за допомогою якого можна було б зробити світ кращим і більш мирним. Це мета підтверджена також у спеціальній хартії Олімпійських ігор. Спорт, коли стає носієм цінностей, що сприяють правам людини, братерству, повазі до закону, розумінню, радісної і чесної зустрічі, пропонує таку модель поведінки, яка від однієї людини передається на весь світ. У XIX в. ініціатива барона Кубертена була по справжньому революційною, оскільки спортом в тодішньому світі займалося близько 1% населення, а сьогодні він став справжнім масовим феноменом.

 

Цю знатну мету, яку можна реалізувати за допомогою спорту дуже активно підтримав папа Пій Х. У спогадах Кубертена, які були недавно відкриті вченими, згадується про те, що французький діяч приїжджав до Італії в лютому 1905 р., з метою організації Олімпійських ігор в Римі в 1908 р. Переговори з представниками італійського уряду, проте, не закінчилися успіхом, а от Пій Х був відкритим прихильником такої ідеї. Кубертен згадував, що Понтифік, через свого Держсекретаря, кардинала Мері дель Валя, висловив своє позитивне ставлення до спорту і просив допомогти з прийняттям в римські ораторії, а також в католицькі установи для молоді в усьому світі, фахівців з фізкультури. Цей лист Понтифіка до сьогоднішнього дня зберігається у Ватиканському архіві.


Крім того 8 жовтня 1905 під час промови до молоді Пій Х благословив тих, хто займається «гімнастикою, їздою на велосипеді, альпінізмом, веслуванням та іншими видами спорту і підкреслив, що вони позитивно" впливають на стан душі людини ". Таким чином саме св. Пій Х встановив перші відносини між Католицькою Церквою і світом спорту, який в ті часи був ще дуже непопулярним, що свідчить про його передбачливість і увагу до сучасності.

 

За матеріалами radiovaticana.org