//

Папа перед "Ангелом Господнім": "Думати так, як думає сучасний світ, це відкинути Бога"

Бенедикт ХVI під час роздуми перед недільною молитвою "Ангел Господній" нагадав вірним, що якщо людина думає лише про економічний добробут, тоді вона не думає про те, що Боже, а про те, що людське. 28 серпня опівдні Понтифік, як і в кожну неділю, зустрівся з вірними у дворі своєї літньої резиденції в Кастель Гандольфо на молитві.

 

Дорогі брати і сестри!
У сьогоднішньому Євангелії Ісус пояснює своїм учням, що Він повинен "йти в Єрусалим, і постраждати багато від старших, первосвящеників і книжників, і бути вбитим, і на третій день воскреснути"(Мт. 16,21). У серцях учнів все, здається, перемінюється! Як це можливо, що "Христос, Син Бога живого" може страждати навіть до смерті? Апостол Петро бунтується, не приймає цього до своєї свідомості, бере слово і говорить Учителю: "Пожалій себе, Господи, хай не станеться цього з Тобою" (Мт. 16,22). Є очевидною розбіжність між планом любові Отця, який віддає у дар Єдинородного Сина на хресті, щоб врятувати людство, і очікуваннями, бажаннями, планами учнів. І цей конфлікт повторюється також сьогодні: якщо життя є спрямоване виключно на соціальний успіх, економічний і фізичний добробут, тоді людина не думає про те, що Боже, а про те, що людське. Думати так, як думає світ, це відкинути Бога, не визнавати його плану любові, роблячи неможливим виконання Його мудрої волі. Ось чому Ісус говорить Петру особливо жорстокі слова: "Відійди від Мене, сатана! Ти для Мене спокуса "(Мт. 16:21). Господь вчить, що учні повинні наслідувати Ісуса, Його Хрест. У всіх трьох Євангеліях Ісус пояснює це спадкування Його в знаку хреста ... як «шлях втрати себе», що необхідне для людини і без якого він не може знайти себе самого "" (Ісус з Назарета, Мілан 2007, 333).

 


Так як до учнів, так і до нас Ісус направляє запрошення: "Якщо хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе, візьме свій хрест і йде за Мною" (Мт 16,24). Християнин слідує за Господом, коли приймає з любов'ю свій хрест, який в очах світу є поразкою і "втратою життя", знаючи, що не несе його сам, але з Ісусом, розділяючи його шлях жертовності. Слуга Божий Папа Павло VI пише: "У таємничий спосіб Сам Христос, щоб викорінити з серця людини гріх своєї достатності і показати свому Небесному Отцю повний і синівської послух, погоджується ... померти на хресті ", (А. П.. Gaudete in Domino (9 травня 1975 р.): AAS 67 [1975], 300-301). Приймаючи охоче смерть Ісус несе хрест людей і стає джерелом спасіння для всього людства. Святий Кирило Єрусалимський говорить: "Переможний хрест висвітлив тих, хто був засліплений невіглаством, звільнив тих, що були в неволі гріха, приніс спокутування всьому людству" (Catechesis Illuminandorum XIII, 1: de Christo crucifixo et sepulto: PG 33, 772 B).

 

 

Доручимо наші молитви Святій Діві Марії і Святому Августину, літургійний спомин якого сьогодні відзначаємо, щоб кожен з нас зумів йти за Господом по шляху його хреста і дав себе змінити Божій благодаті, оновлюючи свій спосіб думання "щоб ми дізналися, що є воля Божа, що гарне , приємне і досконале "(Рм 12.2).

 

 

Після проказування молитви і апостольського благословення Святіший Отець привітав паломників різними мовами.

 

За матеріалами: Ватыканскае радые