//

Папа перед "Ангел Господній": Хрещення, яке дав Христос Церкві, стає джерелом нового життя

 Бути християнином означає вибирати шлях смирення і відповідальності, але таке життя пов'язане також з відродженням, яким є Хрещення, яке Христос дав Церкві, щоб відродити людей до нового життя,- сказав 13 січня Бенедикт ХVI перед традиційною недільною молитвою "Ангел Господній" на площі св. Петра. Звертаючись до присутніх віруючих, Папа сказав, що сьогодні вранці мав радість уділити таїнство хрещення великій групі дітей, що народилися в останні три-чотири місяці.

 

"Дорогі брати і сестри - вітав віруючих Папа. - У цю неділю, після урочистості Богоявлення, завершується літургійний період Різдва: час світла, світла Христа, що як нове сонце з'явився на горизонті людства, розсіює темряву зла і невігластва. Сьогодні ми відзначаємо свято Хрещення Господнього: цю Дитина, сина Діви Марії, яку ми споглядали в таємниці Його народження, сьогодні ми бачимо дорослим, коли занурується у води річки Йордан і освячує всі води і весь космос - про що свідчить східна традиція. Але чому Ісус, у якого не було ні тіні гріха, йде хреститися від Івана? Тому, що хоче зробити цей жест покаяння і навернення разом з багатьма людьми, які хотіли таким чином підготуватися до приходу Месії. Цей жест - який дає початок публічному життю Ісуса, про що свідчать всі євангелисти - приймає ту ж саму лінію Воплочення, сходження Бога з висот Небес до безодні пекла. Сенс цього вчинку Божого приниження можна виразити одним словом: любов, яка є ім'ям самого Бога. Апостол Іван пише: "Цим виявилася до нас любов Божа, що Бог свого єдинородного Сина послав у світ, щоб ми жили через нього. Любов же полягає не в тому, що ми полюбили Бога, а що він полюбив нас і послав Сина свого - примирення за гріхи наші." (1 Ів 4,9-10). Саме тому перший публічний акт Ісуса полягав у прийнятті хрещення з рук Івана, який, побачивши Його, сказав: "Ось Агнець Божий, який бере на себе гріхи світу" (Ів. 1,29).

 

Євангелист Лука розповідає, що коли Ісус, прийнявши хрещення, "молився, розкрилося небо, і Дух Святий в тілесному вигляді, як голуб, зійшов на Нього, і голос із неба залунав: "Ти Син Мій Улюблений, Тебе уподобав Я" (3,21-22). Цей Ісус є Сином Божим, який повністю занурився у волю любові Отця. Цей Ісус є тим, який помре на хресті і воскресне силою того ж Духа, який зараз сходить на Нього, і Його освячує. Цей Ісус це нова людина, яка хоче жити як Син Бога, значить в любові; людина, яка викриває зло у світі, обирає шлях смирення і відповідальності, вирішила применшити себе саму, але віддати своє життя заради правди і справедливості. Бути християнином означає так жити, але таке життя пов'язане з відродженням: відродитися з висот, через Бога, через благодать. Цим відродженням є Хрещення, яке Христос дав Церкві, щоб відродити людей до нового життя. Говорить один з стародавніх текстів, приписуваний святому Іполиту: "Той, хто зійде з вірою до цієї купелі відродження, відмовляється від диявола і стоїть на боці Христа, відмовляється від ворога і визнає, що Христос є Богом, звільняється з неволі і приймає ошатне божественне синівство "(Discorso sull'Epifania, 10: PG 10, 862).

 

За традицією, сьогодні вранці я мав задоволення хрестити велику групу дітей, що народилися в останні три-чотири місяці. Зараз я хотів би продовжити мою молитву і благословення на всіх новонароджених дітей, але особливо хочу закликати всіх згадати своє хрещення, те духовне відродження, яке відкрило нам шлях до вічного життя. Нехай кожен християнин, в цьому Році Віри, відкриє заново красу того, що він народився з висот, завдяки любові Бога, і живе так, як Його справжнє дитя.

 

Після марійської молитви Бенедикт ХVI нагадав, що сьогодні відзначається Всесвітній День мігрантів і біженців. Папа зазначив, що у своєму посланні на цей день він порівняв міграцію з "паломництвом віри і надії». "Той, хто залишає свою землю, робить це тому, що сподівається на краще майбутнє, але це робить також тому, що довіряє Богові, Який управляє діями людини, як керував Авраамом", - сказав Папа. За словами Папи, тому мігранти є носіями віри і надії в світі. Папа привітав католицькі громади мігрантів, присутні в Римі, представники яких були на площі св. Петра.


За матеріалами http://be.radiovaticana.va