//

Папа оголосив «Рік віри», щоб дати новий імпульс місії Церкви

16 жовтня Бенедикт XVI очолив св. Літургію для учасників зустрічі, яка проходить з ініціативи Папської ради  нової євангелізації в Римі на тему: "Нові євангелізатори для нової євангелізації".

 

У своїй проповіді понтифік звернув увагу на актуальність сьогоднішніх літургійних читань і фрагмента Святого Євангелія в контексті теми, якій присвячений форум. Говорячи про читання по пророка Ісаї про єдиного Бога, Папа зазначив, що цей фрагмент показує нам богословське бачення історії: всяка влада знаходиться в підлеглому стані по відношенню до Бога і ніхто не може зайняти Його місце.

 

Бенедикт XVI підкреслив, що друге читання з Першого Послання апостола Павла до солунян є найбільш древнім і було нам передано одним з найбільших євангелізаторів всіх часів. Папа звернув увагу на те, що, по-перше, апостол Павло не проповідував один, але з багатьма іншими, а по-друге, що його проповідь завжди супроводжувалася молитвою.

 


Нарешті, говорячи про фрагмент сьогоднішнього Євангелія, Папа звернув увагу на те, що коли учні фарисеїв та іродіани говорили Ісусу, що він навчає правді, то робили це тільки для того, щоб зловити його на слові і потім звинуватити. Бенедикт XVI зазначив, що для нас слова про правдивість Христа є дуже важливими, тому що Він сам "шлях, істина і життя".

 

"Нові євангелізатори покликані першими йти шляхом, яким є Христос, щоб познайомити також і інших з красою Євангелія, яке дає життя. І на цьому шляху неможливо йти одному, але в компанії: ми повинні пропонувати суспільство і братерство тим, кого зустрічаємо, щоб і вони брали участь у Христі і його Церкві. Так, свідоцтво відкрите на проповідь, може відкрити серця тих, хто шукає істину, і так, зможе відкрити їм сенс власного життя ".

 

Говорячи, про центральний момент сьогоднішнього Євангелія, про слова Христа "Віддайте Богові Боже і кесарю кесареве", Понтифік звернув увагу на те, що в цих словах Ісуса з'єдналися політичний реалізм і пророчий теоцентризм.

 

"Податок кесареві треба платити, так як зображення на монеті його, а людина носить у себе інший образ, образ Бога, і тому Йому і тільки Йому, кожна людина зобов'язана своїм існуванням. Отці Церкви, відштовхуючись від того, що Ісус говорив про образ імператора на монеті, пояснювали цей фрагмент у світлі фундаментального розуміння людини - створеної на подобу Бога, про що говориться в книзі Буття ".

 

Папа зазначив, що ці слова багаті антропологічним змістом, і не можуть обмежуватися тільки політичною сферою. "Церква не обмежується тим, що нагадує людям про справедливе розділення між владою імператора і Бога, політичної та релігійної сфери. Місія Церкви, як і Христа, полягає в тому, щоб говорити про Бога, нагадувати про його суверенітет, закликати всіх, особливо християн, які втратили власну ідентичність, про право Бога на те, що йому належить - на наше життя ", - сказав Святіший Отець.

 

Потім Бенедикт XVI оголосив, що для того, щоб дати новий імпульс цій місії Церкви, він прийняв рішення оголосити наступний рік "Роком віри", про який скоро появиться відповідний Апостольський лист. "Цей рік почнеться 11 жовтня 2012 р. в 50-ту річницю відкриття Другого Ватиканського Собору і закінчиться 24 листопада 2013 в торжество Христа Царя", - сказав Святіший Отець.

 

За матеріалами: Ватыканскае радые