//

Папа - не політик

«Папа не є політиком, а його понтифікат не є проектом», – підкреслив особистий секретар Бенедикта XVI о. прелат Георг Генсвайн у статті, надрукованій у виданні італійського єпископату «Avvenire». О. Генсвайн зазначив, що настав час переглянути образ, який деякі ЗМІ створили навколо Святішого Отця. «Це потрібно не тільки для відновлення справедливості щодо великої особи, але також, щоб мати можливість чітко чути те, що говорить людина, яка перебуває на престолі св. Петра», – зазначив він.

 

«Папа говорив чітко і голосно: «Моя справжня програма управління полягає в тому, щоб виконувати не власну волю, і втілювати не свої особисті ідеї, але разом з усією Церквою слухати слово і волю Господа, дозволити Йому вести мене. Так Він сам буде вести Церкву в цей час нашої історії», – нагадав слова Святішого Отця його секретар.

 

Він додав, що Папа зосереджує свою увагу на фундаментальних речах: відновленні віри, дарах Євхаристії і єдності Церкви. «Питання про Бога не належить минулому, але навпаки, є актуальним (...) Це фундаментальне послання, яке присутнє в проповідях і промовах Бенедикта XVI», – зазначив о. Генсвайн. Він підкреслив, що Папа не боїться протистоянь і дискусій. «Він називає на ім’я недосконалості та помилки Заходу, критикує насильство, яке прикривається релігією.

 

Секретар Папи звертає увагу на те, що в центрі роздумів Бенедикта XVI є питання відносин між вірою і розумом, правдою і свободою, релігією і гідністю людини. «Нова євангелізація Європи і всього світу, каже нам Папа, буде можливою тільки якщо люди зрозуміють, що віра і розум не протистоять один одному, а взаємодіють. Віра, яка не зважає на розум, стає в результаті нераціональною і позбавленою сенсу. І навпаки, розум, який враховує тільки те, що можна виміряти, недостатній для того, щоб зрозуміти реальність», – підкреслив особистий секретар Папи.

 

За матеріалами radiovaticana.org