//

Папа надіслав телеграму-співчуття на похорон Вацлава Гавела

Папа Бенедикт XVI надіслав телеграму-співчуття з приводу смерті Вацлава Гавела, чеського політика та громадського діяча, дисидента, критика комуністичного режиму, драматурга та есеїста, котрий був останнім президентом Чехословаччини і першим президентом Чехії.


За повідомленнями Радіо Ватикану, у телеграмі, адресованій президенту Чеської Республіки, Святіший Отець описує пана Гавела як відважного захисника прав людини в часи, коли їх систематично утискали у цій країні.


У четвер тисячі людей супроводжували труну колишнього президента Гавела, яку занесли до замку Праги. В п’ятницю відбувся державний похорон. На початок Служби Божої колишній нунцій кардинал Джованні Коппа зачитав телеграму від Папи Бенедикта XVI, текст якої подаємо:


Його Високоповажності Вацлаву Клаусу, Президенту Чеської Республіки


Із сумом дізнавшись про смерть колишнього президента Вацлава Гавела, я надсилаю щиросердечні співчуття в часі народного трауру. Я приєднуюсь до всіх, хто зібрався у Соборі Святого Віта для урочистого похорону та завірення душі покійного безконечному милосердю нашого Небесного Отця. Згадуючи наскільки відважно пан Гавел боронив права людини в часи, коли їх систематично утискали для людей вашої країни, а також віддаючи належне його далекоглядному лідерству, за допомогою якого він готував нову демократію після падіння попереднього режиму, я дякую Богові за ту свободу, якою зараз тішиться народ Чеської Республіки. Як запоруку духовної сили та комфорту, я сердечно уділяю своє Апостольське Благословення усім, хто сумує в надії на воскресіння до нового життя.


BENEDICTUS PP. XVI