//

Папа закликає молитися за Церкву у Китаї

Наприкінці загальної аудієнції 18 травня 2011 р. Святіший Отець звернувся із закликом, присвяченим Церкві у Китаї. «Протягом пасхального періоду, – сказав він, – літургія оспівує Христа, воскреслого з мертвих, переможця смерті та гріха, живого та присутнього в житті Церкви та в подіях світу», а Добра Новина Божої Любові, об’явлена в Христі, невпинно поширюється аж до кінців землі, але також в усіх частинах світу зустрічає перешкоди та відкинення.


«Вівторок, 24 травня, – це день, присвячений літургічному спомину Пречистої Діви Марії, Помічниці Християн, яку з великою набожністю вшановують у Санктуарії Шешан у Шанхаї», – пригадав Бенедикт XVI, додаючи, що того дня вся Церква єднається в молитві за одновірців у Китаї – там, де «Христос, як і в інших місцях, переживає свої страсті». Папа зазначив, що в цей історичний період Церква в Китаї потребує молитви, а тому звернувся до католиків цієї країни із закликом залишатися витривалими у молитві, зокрема, до Пресвятої Богородиці, а всім католикам світу пригадав: «Ці вірні мають право на нашу молитву, вони потребують нашої молитви».


«З Книги Діянь святих Апостолів, – сказав Святіший Отець, – знаємо, як тоді, коли святий Петро був у в’язниці, всі щиро молилися та осягнули те, що ангел його визволив. Ми також чинимо так само: неустанно всі разом молимося за цю Церкву, сповнені довір’ям, що через молитву дійсно можемо зробити б для неї щось дуже конкретного». Пригадуючи свої неодноразові висловлювання у цьому питанні, Бенедикт XVI ще раз наголосив на тому, що китайські католики «хочуть бути в єдності з Вселенською Церквою, з Верховним Пастирем, з Наступником Святого Петра. Через молитву, – додав він, – ми можемо випросити для Церкви в Китаї дар залишатися єдиною, святою та католицькою, вірною й стійкою в церковній доктрині та дисципліні».


Далі Римський Архиєрей згадав про співбратів у єпископстві, які страждають та зазнають тиску з боку влади у виконуванні душпастирського служіння, закликаючи до солідарності з ними та з усіма священиками і вірними, які зазнають перешкод у визнаванні віри. «Нашою молитвою, – сказав Святіший Отець, – можемо допомогти їм знайти шлях, як зберегти живою віру, сильною надію, палаючою любов до всіх людей та цілісною еклезіологію, яку ми успадкували від Господа та Апостолів, і яку вірно передано аж до наших днів».


«З усіма вами, – завершив Бенедикт XVI, – прошу в Пречистої Діви Марії заступитися за те, щоб кожен з них дедалі більше уподібнювався до Христа та із завжди оновленою великодушність приносив себе в дар ближнім. Прошу в Марії просвітити тих, які перебувають у сумнівах, прикликати назад загублених, утішити засмучених, утвердити тих, які піддалися спокусі опортунізму».


Джерело: Радіо Ватикан