//

Папа-іменинник подякував за реколекції

Святіший Отець особисто подякував французькому кармелітові, о. Франсуа-Марі Лютелю за цьогорічні великопостні реколекції. Папа передав монахові спеціальний подячний лист, а потім сам прийняв вітання з нагоди іменин.

 

Святкове закінчення реколекцій відбулося в каплиці Redemptoris Mater. Вітання з нагоди іменин Бенедикт XVI прийняв в Залі Климента, а переказав їх від імені зібраних декан Колегії Кардиналів, кардинал Анджело Содано.

 

В імпровізованій промові Бенедикт XVI подякував о. Лютелю за вказування на те, що scientia fidei (пізнання віри) і scientia amoris (пізнання любові) співіснують між собою і взаємно доповнюються, що видатний розум і велика любов тісно об'єднані між собою, а велика любов бачить більше, ніж сам розум. Він зауважив, що справою Провидіння теперішні реколекції добігають кінця в урочистість святого Йосифа, його покровителя та покровителя Вселенської Церкви: смиренного святого, покірного працівника, який був гідний стати опікуном Відкупителя.

 

В листі Святіший Отець зазначив, що особливим приводом для подяки є „шлях, яким провів нас в своїх роздумах: духовний шлях, натхненням для якого було свідчення Шановного мого попередника Івана Павла II, близька беатифікація якого підсунула тему святості, поглиблену через зустріч з живими постатями деяких святих, що обертають зірки навколо Сонця, яким є Христос, Світло світу”. Папа водночас звернув увагу на те, що ці реколекції звучали в унісон з катехезами, які він за останні роки виголосив під час генеральних аудієнцій для того, щоб „краще пізнати і полюбити таку Церкву, якою вона є в житті, діяльності і навчанні Святих: починаючи від Апостолів, через Отців та інших стародавніх письменників, богословів і містиків періоду середньовіччя, з особливим врахуванням численної групи жінок, аж до Докторів Церкви”.

 

Бенедикт VI зауважив, що „ця лінія роздумів і контемпляції таємниці Христа, відбитої в житті Його найвірніших послідовників, є основним елементом, який я успадкував від папи Івана Павла II і підтримую з повним переконанням і великою радістю”. На закінчення Папа підтвердив, що цьогорічні роздуми „дозволили нам більш, ніж будь-коли відчувати Церкву як спілкування святих ”. „Нашу подяку ми скеровуємо до Церкви, яка оживляється через дію Святого Духа, і до її Матері, Пресвятої Діви Марії. Божа Мати і святий Йосип, якому отець присвятив сьогоднішнє ранішнє роздумування, нехай випросять йому надмір небесних дарів” – завершив свій лист до французького проповідника Папа Бенедикт XVI.

 

За матеріалами ekai.pl