//

Папа Франциск: віра не є втечею від дійсності, але шляхом правди, щоб приготуватися до споглядання Божого лиця

Шлях віри – це не втеча від дійсності, але приготування нашого серця до того, щоб споглядати прекрасне Боже обличчя. На цьому наголосив Святіший Отець під час проповіді, яку він виголосив вранці 26 квітня. Того дня на Службі Божій з Папою Франциском у ватиканській резиденції «Святої Марти» були присутні деякі працівники ватиканської типографії, жандармерії та інших інституцій Апостольського Престолу.

 

Вселенський Архиєрей на Євхаристійному богослужінні запропонував присутнім призадуматись над прочитаними під час Святої Літургії словами Ісуса Христа: «Нехай не тривожиться серце ваше» (Ів. 14, 1). За словами Єпископа Риму, ці слова вказують на приязнь Ісуса до Своїх учнів. Господь, прощаючись з апостолами і бачачи їхній смуток, звертається до них від щиро серця, як справжній приятель, як добрий пастир. Спаситель закликає Своїх послідовників, щоб не тривожились, щоб вірили в Бога, щоб вірили в Нього, запевняючи їх у Своїй вірності. Він говорить апостолам, що повертається до Отця, щоб приготувати їм місце в домі Небесного Батька, де є місце для кожного.

 

Папа також заохотив застановитись над тим, що ж означають слова: «Йду приготувати вам місце»? На його думку, Ісус йде, щоб приготувати нам можливість втішатися вічною радістю, можливість бачити, чути і розуміти красу того, що нас чекає, тієї батьківщини, до якої ми прямуємо.

 

«Усе християнське життя – це діло Ісуса, Святого Духа над тим, щоб приготувати нам місце, приготувати наші очі для того, щоб бачити», – наголосив Папа Франциск. Дехто міг би сказати, що він бачить і не має необхідності вживати окуляри. Однак, тут йде мова про інше бачення... Подумаймо про тих, що мали катаракту і були успішно прооперовані: після хірургічного втручання вони бачать вже зовсім по-іншому, значно краще, вони самі не сподівались, що можна так добре бачити без окулярів. Наші очі, очі нашої душі потребують бути приготованими до того, щоб оглядати Господа Бога. Але головне, щоб «приготувати серце: приготувати серце, щоб любити, любити ще більше».

 

Вселенський Архиєрей наголосив, що під час нашої життєвої мандрівки Господь приготовляє наші серця випробуваннями, радостями, тривогами і добрими речами, підкреслюючи: «Увесь життєвий шлях – це шлях приготування», шлях повернення до нашої небесної батьківщини, до дому нашого Небесного Батька.

 

Приготовлятись до неба означає дозволити, щоб Христос приготував наші серця, наші очі до тієї незмірної краси. На закінчення Папа закликав усіх помолитись за те, щоб Бог дав нам сильну надію, мужність та покору на цьому шляху віри.

 


Текст із сторінки сайту Радіо Ватикану