//

Папа Франциск: щоб проказувати молитву «Отче наш», мусимо перебувати у мирі з нашими ближніми

Щоб проказувати молитву «Отче наш», мусимо перебувати у мирі з нашими ближніми. На цьому наголосив Папа Франциск під час проповіді, яку він виголосив у четвер, 20 червня 2013 року, на Святій Месі у ватиканській резиденції «Святої Марти», яку разом з ним співслужив кардинал Зенон Ґрохолевські та представники Конґреґації у справах католицького виховання, а також Ватиканських Музеїв.

 

Вселенський Архиєрей запропонував зібраним на Євхаристійне богослужіння призадуматись нам молитвою «Отче наш», якої нас навчив сам Ісус Христос. Папа пригадав, що ми віримо у Бога, Який є Отцем, Який є поруч із нами, Який є близько нас. А молитва не є магією, але актом довіри, коли ми ввіряємося в обійми Отця. Спаситель дав нам пораду: не бути багатослівними, бо не через наше красномовство у молитві будемо вислухані, а також не бути галасливими. Ісус знає про нас усе, Він серцевідець, тому нам не потрібно Йому багато говорити.

 

Перше слово Ісусової молитви – це «Отче». Воно, на думку Папа Франциска, є ключем цієї молитви, бо не вимовляючи цього слова, не чуючи його, не відчуваючи його змісту, людина не може молитися. Християнин повинен молитися до свого Отця, до Того, Який дає життя, Який дав життя кожному зокрема: тобі, мені.. До Того, Який супроводжує тебе під час твоєї життєвої мандрівки, Який знає твоє життя, знає усе те добре, яке ти вчинив і все погане, яке трапилось на твоїй дорозі. Людина повинна розпочати свою молитву саме цим словом «Отче», сказаним не устами, але серцем, бо інакше не зможе молитися по-християнськи.

 

Ми молимося до Отця, до Небесного Батька. Але до чийого Отця? До мого? Так, без сумніву до мого, однак, я не є єдиною дитиною Небесного Батька. Тому, звертаючись до Отця, кажемо «наш». Якщо я не можу бути братом для інших, то майже нереально, щоб я був сином того Батька, Який є Отцем усіх. «І якщо я не є у мирі з моїми братами, я не можу сказати до Нього «Отче», – підкреслив Єпископ Риму, додавши, що Ісус, після того, як навчив нас молитви «Отче наш», підкреслив, що коли не прощатимемо нашим ближнім, то й Отець наш Небесний не простить нам наших провин. Не можна молитися, якщо у серці маємо ворогів, як тоді зможемо сказати до Отця «наш».

 

На закінчення своєї проповіді Вселенський Архиєрей закликав присутніх звернутись із проханням до Святого Духа, щоб Він навчив нас звертатись «Отче» і щоб зробив нас спроможними сказати «наш», допомігши нам примиритись із нашими братами та сестрами.

 


Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va