//

Папа Франциск: Поділи виникають, коли християни не співдіють зі Святим Духом

Церква – це спільнота, яка народжується з Христової любові, а коли християни не співдіють зі Святим Духом, то виникають поділи. Про це Папа Франциск говорив у своїй проповіді, виголошеній під час Святої Меси 2 травня 2012, коментуючи уривок з Діянь Апостолів, який розповідає про перші кроки Церкви, яка після П’ятидесятниці вийшла «на околиці віри», щоб звіщати Євангеліє.

 

Святіший Отець звернув увагу на те, що Святий Дух спочатку спонукає до дії, що може викликати також проблеми, а пізніше «творить гармонію в Церкві». Після проповіді до віри наверталися не лише євреї, але й погани, і щодо ставлення до них були різні думки у спільноті перших учнів. Одні казали, що їх не можна приймати, інші стояли на боці відкритості. «Святий Дух, – сказав Папа, – мусів зробити другу частину своєї роботи: вчинити гармонію серед цих різних думок, гармонію Церкви». І Він завжди це чинить, поділи в Церкві розпочинаються тоді, коли ми не даємо Йому діяти, «коли закриваємося перед істиною Святого Духа».

 

Апостол Яків у згаданому контексті сказав, що «не слід накладати на шию учнів ярмо, яке наші батьки не змогли нести», тобто, що не слід примушувати навернених поган до єврейських практик. «Коли служіння Господеві стає тяжким ярмом, двері християнських громад закриті: ніхто не хоче приходити до Господа. Ми ж, – підкреслив Святіший Отець, – віруємо, що завдяки благодаті Господа Ісуса ми спасенні. Слід, насамперед, звіщати цю благодать, а тоді подивимося, що і як робити».

 

Що ж означає це ярмо? Ісус закликає учнів перебувати в Його любові, і саме з цієї любові народжується дотримування заповідей. Якщо не вистачає любові, то заповіді стають тягарем. Тому Папа Франциск закликав молитися за те, щоб Святий Дух допомагав нам ставати спільнотою любові, «спільнотою відкритих дверей. Та оберігає нас від спокуси ставати, можливо, пуританами в етимологічному значенні слова, шукати пара-євангельської чистоти. Бо Ісус, насамперед, вимагає від нас любові, любові до Нього та перебувати в Його любові».


Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va