//

Папа Франциск обрав свій герб

18 березня вранці Папа Франциск повідомив, що вирішив залишити собі свій єпископський герб і девіз. До нього додано лише синій фон, папську мітру, схрещені золотий і срібний ключі, а також червоний шнур з китицями – символ папського уряду.


Емблема Товариства Ісуса (сіяюче сонце з буквами IHS), чину, до якого належить Папа, розміщена зверху щита. Хрест розміщений над літерою Н, а три цвяхи – під нею.


Зліва внизу щита розміщена зірка, що символізує Богородицю, Матір Христа і Церкви. Праворуч від зірки – квітка нарду, що символізує св. Йосифа, Покровителя Вселенської Церкви. Розміщуючи ці два символи, Папа Франциск хотів виразити свою особливу посвяту Богородиці і Св. Йосифу.


Девіз Святішого Отця «Miserando Atque Eligendo» (побачивши його, він змилосердився над ним і покликав його) взято із проповіді Св. Беди Преподобного про покликання Св. Матея Ісусом.


Проповіді Св. Беди, що зачитується на урочистість Св. Матея, відображає божествене милосердя Христа і має особливе значення для Святішого Отця на його духовному шляху. Як пояснюється в комюніке Апостольської Столиці, у віці 17 років молодий Хорхе Бергольйо в особливий спосіб відчув люблячу присутність Бога у своєму житті.


«Після сповіді його серця торкнулось милосердя Бога, котрий з ніжною любов’ю покликав його до богопосвяченого життя, наслідуючи приклад Св. Ігнатія Лойольського», – зазначено в комюніке.


«Після єпископських свячень, на згадку про цю подію, яка назнаменувала його повну посвяту Богові в Церкві, єпископ Бергольйо вирішив обрати для девізу і життєвої програми фразу Св. Беди «miserando atque eligendo», яку також обрав і для папського герба», – йдеться в інформаційному бюлетні Апостольської Столиці.


За матеріалами Zenit.org