//

Папа Франциск і євреї

Єврейські ЗМІ напружено стежили за виборами Папи аж до моменту появи білого диму та відкриття вікна центральної лоджії над площею Святого Петра. Новий Папа, 76-річний аргентинець і єзуїт Хорхе Маріо Бергольйо, також був несподіванкою для Ізраїля. Особливо ізраїльські ЗМІ акцентують увагу на взаєминах Папи з єврейською громадою у Південній Америці. Будучи єпископом, він дуже тісно був пов’язаний з місцевою єврейською спільнотою. 2007 року він навіть святкував єврейський Новий рік, Рош а-Шана, у єврейській синагозі в Буенос-Айресі.


Єврейські громади з усього світу вітали нового Папу, а  Єврейський конгрес Америки заявив, що "він людина діалогу і готовий вислухати кожного". Тому єврейська громада та Ізраїль сподіваюся, що цей Папа продовжить поглиблювати свої взаємини з євреями, як і його попередник, Папа Бенедикт XVI, який виступав  проти антисемітизму та проти заперечення Голокосту.


Ізраїльський рабин Давид Розен, який знає нового Папу Франциска особисто, говорить про нього як про "дуже теплу, приємну і скромну людину. Будучи Архиєпископом,  він сам готував для себе і особисто піднімав слухавку".

Ортодоксальні сайти, такі як "Kikarhashabat", поки що не подають жодної інформації з приводу обрання нового Понтифіка. Незважаючи на це, всі інші сайти доброзичливо відгукуються про новообраного главу Церкви та схвалюють його тісні взаємини з євреями.

 

За матеріалами israelheute.com