//

Папа до єрархів США: загальна турбота про майбутнє демократії

26 листопада 2011 року Святіший Отець прийняв на аудієнції групу єрархів з США, які прибули до Риму з візитом ad limina apostolorum. Протягом наступного року єпископат США, розділений на групи у зв’язку із своїм численним складом, прибуватиме з візитом до Вічного Міста. Папа звернувся до зібраних єрархів зі своїми роздумами на тему релігійно-суспільної ситуації в США і викликів, які стоять перед Церквою країни.


Святіший Отець пригадав свій пастирський візит до Сполучених Штатів Америки в 2008 р. і підкреслив, що прибув тоді, щоб "підбадьорити католиків Америки в час скандалу і дезорієнтації, викликаних кризою сексуальних зловживань останніх десятиліть". Своїм візитом Понтифік "хотів відзначити особистий зв'язок з терпіннями жертв і спонукати до чесних намагань забезпечити безпеку дітей і до належного прозорого вирішення питань із звинуваченнями в міру їх виникнення". Бенедикт XVI сказав, що "сумлінні зусилля Церкви в протистоянні цій реальності допоможуть суспільству більш детально визнати причини, істинні масштаби і руйнівні наслідки сексуального насильства, а також ефективно реагувати на це лихо, яке торкається усіх рівнів суспільства". Другим, не менш важливим, аспектом візиту 2008 р. було бажання "викликати в Церкві  Америки, у світлі різких змін в суспільному і релігійному пейзажі, термінове бажання і потребу нової євангелізації".


Звертаючись до південноамериканських єрархів, Святіший Отець звернув увагу на загальну турботу про майбутнє демократії. Папа заявив, що існують "тривожні порушення інтелектуальних, культурних і моральних засад суспільного життя і зростає відчуття розрухи та нестабільності, особливо серед молоді, перед обличчям широкомасштабних суспільних змін". Тому "багато людей доброї волі продовжують шукати в Церкві мудрість, розуміння і надійний провід у вирішенні цієї довгострокової кризи".


На думку Святішого Отця, відновлення Церкви в США в євангельській істині "по суті пов'язане з відновленням загального бачення і відчуття місії у всій католицькій громаді". Це, зокрема, важливо для католицьких університетів, які повинні відновити почуття своєї церковної місії. "Молоді люди мають право чітко чути вчення Церкви і черпати натхнення в гармонії і красі християнського послання", - підкреслив Папа.


Святіший Отець довірив духовенство, монашество i мирян країни заступництву Непорочної Діви Марії, покровительки США і уділив своє апостольське благословення "як завдаток мудрості, сили і миру в Господі".


За матеріалами  www.radiovaticana.org