//

Папа до мусульман Німеччини: спільно захищаймо життя, сім’ю, справедливість

У п’ятницю вранці (23 вересня 2011) Бенедикт ХVІ відслужив Службу Божу в каплиці Апостольської Нунціатури, що була місцем його перебування в Берліні, а о 9:00 годині в прийомному залі прийняв представників мусульманських громад. Зустріч пройшла у щирій, дружній атмостфері і, одночасно, була дуже змістовною.

 

У Німеччині проживає коло п’яти з половиною мільйонів мусульман, з яких приблизно 70 % походять з Туреччини. Більшість з мусульман належать до суннітського напрямку в ісламі і вони мають велику кількість місцевих асоціацій, які, перш усього, стараються збудувати мечеть та заснувати школи вивчення Корану. З Бенедиктом ХVІ зустрілось п’ятнадцять представників найбільших мусульмунських асоціацій.

 

Після вступного слова президента Німецької Єпископської Конференції преосвященного Роберта Цолліча, Вселенського Архиєрея привітав один із представників мусульманських спільнот, доктор Муханад Хоршід, який звернув увагу на розвиток діалогу між християнами і мусільманами, зокрема, католицько-ісламський Форум, створений у Ватикані 2008 року. Він висловив побажання, щоб між мусульманами та християнами дедалі більше зростало взаємне порозуміння та Божа любов і милосердя і побажав Папі Господнього благословення на цьому шляху.

 

У своєму слові Бенедикт ХVІ, зокрема, пригадав, що у Берліні знаходиться найстарша в Німеччині мечеть і тут проживає велика кількість мусульман. Згадуючи про те, що починаючи з 70-их років в Німеччині постійно зростає кількість мусульманських сімей, Папа наголосив на потребі не тільки взаємопізнання та взаєморозуміння, але також і особистого вкладу у побудову спільного добра в одному і тому ж суспільстві. Святіший Отець підкреслив, що «пошана зростає на основі порозуміння в питаннях деяких непорушних цінностей, які властиві людській природі і заторкують гідність кожної людської особи», а це порозуміння не обмежене до віровизнання кожної окремої людини, але стосується усіх.


На закінчення свого слова Святіший Отець висловив сподівання, що християни та мусульмани дадуть сучасному суспільству важливе свідчення в різних ділянках суспільного життя, зокрема у «захисті сім’ї, що ґрунтується на подружжі, пошані до життя на кожному етапі його природного перебігу та сприяння зростанню суспільної справедливості».

 

Джерело: Радіо Ватикан