//

Папа благословив статую св. Марона, символ сопричастя, миру і поєднання

Маронітська громада світу святкує встановлення нової статуї в Базиліці Святого Петра у Римі. Вранці 23 лютого Папа Бенедикт XVI благословив 18-футову мармурову статую святого Марона. Вона була поміщена в останнє вільне місце у ряді великих ніш зовнішньої стіни базиліки Святого Петра. Святий Марон засновник першої «маронітської» спільноти, яка базувалась на чернечій духовності у 4 столітті. Цього року Церква відзначає 1600-річчя його смерті.

 

Незважаючи на труднощі, Маронітська Церква зберігала неушкоджену віру і єдність з Католицькою Церквою. Сьогодні вона налічує близько трьох мільйонів членів. Майже третина з них проживає в Лівані. О. Домінік Ханна сказав CNA, що ця подія є особливою для маронітів по всьому світу. О. Ханна є парафіяльним священиком у маронітській церкві святого Йосипа, яка опікується 200 сім‘ями, в Атланті, штат Джорджія. «Ця подія є підтвердженням і відновленням, розуміння того, що ми знаходимося в повному сопричасті зі Святим Престолом», сказав він під час церемонії. «Ми дуже пишаємося цим».

 

Крім того, мароніти пишаються тим, що Святий Марон зайняв таке чільне місце серед багатьох святих Церкви, статуї яких розміщені у Ватикані, сказав отець Ханна.

 

Антиохійський Патріарх маронітів Насралла П'єр Сфеїр також був присутній на церемонії разом з делегацією з Лівану. Також були пристуні президент Лівану Мішель Сулейман, та міністри уряду країни. L'Osservatore пише, що для Патріарха Сфеїра, 20-тонна статуя є символом миру і примирення в Лівані. Кардинал Анджело Комастрі, настоятель базиліки Святого Петра, звернувся до присутніх з цієї нагоди. Він сказав, що церемонія була «актом любові, поваги і вдячності до Маронітської Церкви, яка протягом століть страждала, однак залишалась вірною Ісусові, Церкві і Папі». «Статуя Св. Марона буде нагадувати нам кожен день про ваш героїчний приклад і буде запрошенням молитися за вас», - сказав він ліванській делегації. Статуя була зроблена із знаменитого білого мармуру Каррара (Італія) іспанським художником Марко Аугусто Дуеньясом.

 

В основі статуї вигравірувана фраза арамейською мовою з Псалма 92 «праведник квітнутиме, немов пальма; він виженеться вгору, мов кедр ліванський».

 

За матеріалами CNA