//

Папа Бенедикт XVI відправив у відставку ліберального австралійського єпископа

Папа Бенедикт XVI відправив у відставку відомого своїми ліберальними поглядами австралійського єпископа Вільяма Моріса, який впродовж 18 років очолював єпархію Тувумба. Його служіння з самого початку викликало багато нарікань. Єпископ Моріс ввів в парохіях своєї єпархії практику загальної сповіді, а в католицьких школах – програму сексуального виховання. П'ять років тому він видав пастирське послання, в якому висловився на користь допущення до Таїнства Священства жінок і одружених чоловіків і необхідності сприяти поверненню тих, хто залишив священство, а також визнав дійсність Євхаристії, яка вершиться англіканськими і лютеранськими священнослужителями. Критики єпископа-ліберала зазначають, що в його єпархії  вже багато років немає нових покликань до священства і монашества, тоді як в інших австралійських єпархіях ситуація з покликаннями виглядає трохи кращою.


З огляду на ці факти, а також скарги, що поступають на єпископа, Ватикан прийняв рішення про Апостольське візитування єпархії Тувумба, провести яку було доручено американському архиєпископові Чарльзу Чапуту. За підсумками візитування Бенедикт XVI звільнив 67-річного Вільяма Моріса від виконання обов'язків ординарія.


У відповідь на це рішення єпископ Моріс вже звинуватив Ватикан в «повзучому централізмі і авторитаризмі», а вісім священиків його єпархії підписали заяву, в якій стверджують, що з єпископом обійшлися «нечесно і нешанобливо», і його відсторонення  виглядає «глибоко гнітючим».

 

Джерело: sibcatholic.ru