//

Папа Бенедикт XVI призначив Єпископа-помічника для Мукачівської Греко-Католицької Єпархії

У понеділок, 19 листопада 2012 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Бенедикт XVI призначив Преподобного о. Ніла Юрія Лущака, ЧБМ, викладача Ужгородської греко-католицької богословської академії ім. Блаженного Теодора Ромжі, Єпископом-помічником Мукачівської Греко-Католицької Єпархії, надаючи йому титулярний осідок Фленуклети.

 

Владика-номінат народився 22 травня 1973 року в Ужгороді. Отримавши відповідне формування у місцевій греко-католицькій духовній семінарії, 2 липня 1996 року рукоположений у священики, після чого душпастирював на різних парафіях Мукачівської єпархії.

 

Від 2004 до 2008 року о. Юрій навчався в Папському Урбаніянському Університеті, де здобув науковий ступінь ліценціату з філософії. Наступного року розпочав новіціат в Чині Братів Менших, в якому отримав чернече ім’я Ніл та 2010 року склав тимчасові обіти. Того ж року розпочав викладати філософію в Ужгородської греко-католицькій богословській академії ім. Блаженного Теодора Ромжі.

 

Мукачівська греко-католицька єпархія, перша документальна згадка про яку датується 1491 роком, і яка 1646 року повернулася до єдності з Католицькою Церквою, сьогодні об’єднує греко-католицькі парафії на території сучасної Закарпатської області та підпорядкована безпосередньо Апостольській Столиці. Від 1780 року осідок єпископа перенесено до Ужгорода. З Мукачівської єпархії свого часу були виокремленні єпархії: Крижевацька в Хорватії, Пряшівська в Словаччині та Гайдудорозька в Угорщині, вихідці з цієї єпархії в США мають свою Митрополію візантійського обряду.

 

Від 2010 року Мукачівським Єпархом є владика Мілан Шашік, ЗМ, який очолив єпархію ще 2002 року, як Апостольський Адміністратор.

 

Джерело: Радіо Ватикан