//

Папа Бенедикт XVI призначив Ординарія для Пінської дієцезії в Білорусі, яка отримала правлячого єпископа після понад 65-річної перерви

У четвер, 3 травня 2012 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Бенедикт XVI призначив Преосвященного Антонія Дзємянка, дотеперішнього Єпископа-помічника Мінсько-Могилевської архидієцезії, Ординарієм Пінської дієцезії в Білорусі.

 

Пінська дієцезія, яка об’єднує римо-католицькі парафії півдня країни, була утворена 1925 року. Останнім ординарієм був єпископ Казимир Буркаба, який помер ще 1946 р. Від 1991 року її, як Апостольський Адміністратор, очолював Мінсько-Могилевський Архиєпископ кардинал Казимир Свйонтек, який продовжував здійснювати це служіння і після того, як 2006 року Папа Бенедикт XVI прийняв його зречення з уряду Ординарія Мінсько-Могилевського, а після його смерті 2011 року, Апостольським Адміністратором став теперішній Мінсько-Могилевський Архиєпископ Тадеуш Кондрусєвіч.

 

Єпископ Антоній Дзємянко народився 1 січня 1960 року. Священиче формування отримав в підпільній семінарії та у жовтні 1980 року отримав свячення. Підпільно здійснював душпастирську працю, офіційно рахуючись паламарем та органістом в небагатьох діючих на той час парафіях. Після служби в армії, 1985 року отець Дзємянко очолив парафію в Новогрудку, а в 90-х роках доповнив свої студії у Варшавській Богословській Академії в Польщі. 1998 року його призначено Єпископом-помічником Гродненської дієцезії в Білорусі, а у грудні 2004 року переведено до Мінсько-Могилевської, яку він очолював як Апостольський Адміністратор від червня 2006 до вересня 2007 року, після того, як Папа прийняв зречення кардинала Свйонтека та до призначення архиєпископа Кондрусєвіча. На даний час єпископ Дзємянко також виконує служіння Генерального Секретаря Єпископської Конференції Білорусі.

 

Структури католицької Церкви в Білорусі складаються з архидієцезії та трьох дієцезій. Вірними східного обряду опікується Апостольський Візитатор для греко-католиків Білорусі архимандрит Сергій Гаєк.

 

Джерело: Радіо Ватикан