//

Папа Бенедикт XVI призначив о. Бориса Ґудзяка Апостольським Екзархом для українців греко-католиків Франції

У суботу, 21 липня 2012 р., у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець Бенедикт XVI прийняв зречення з уряду, яке у зв’язку з досягненням граничного віку подав Преосвященний владика Михаїл Гринчишин, ЧНІ, Апостольський Екзарх для українців греко-католиків у Франції. Його наступником Папа призначив всечесного о. Бориса Ґудзяка, дотеперішнього Ректора Українського Католицького Університету, надаючи йому титулярний осідок Каркабії.

 

Апостольський Екзархат для українців греко-католиків у Франції був утворений 22 липня 1960 року. Першим екзархом був владика Володимир Маланчук, ЧНІ, а після його зречення у зв’язку з віком в 1982 році, наступником став владика Михаїл Гринчишин, ЧНІ, якому в лютому цього року виповнилося 83 роки життя.

 

У повідомленні Ватиканського прес-центру читаємо, що владика-номінат Борис Ґудзяк народився 24 листопада 1960 року в місті Сіракюз у Сполучених Штатах Америки в сім’ї українських емігрантів з Львівщини. Освіту здобував в Сиракузькому Університеті та в Римі у Папському Урбаніянському Університеті й Папському Східному Інституті.

 

1992 року Борис Ґудзяк прибув до Львова, де став засновником Інституту Історії Церкви, який очолював до 2002 року. 1993 року блаженніший Мирослав Іван Любачівський, Верховний Архиєпископ Львівський, призначив його головою комісії з відновлення Львівської Богословської Академії, якої від 1995 року він був Віцеректором, а від 2000 року – Ректором. На основі академії 2002 року засновано Український Католицький Університет, а першим ректором призначено о. Бориса Ґудзяка, який 1998 року прийняв ієрейські свячення.

 

Владика-номінат є автором численних наукових праць і публікацій про історію Церкви, богословську освіту та на різні теми суспільно-культурного характеру.

 

Джерело: Радіо Ватикан