//

Папа Бенедикт XVI прийняв членів Папської Ради сприяння новій євангелізації

Сучасне секуляризоване суспільство потребує нових євангелізаторів, здатних по-новому звіщати Боже слово, щоб заторкнути серце сьогоднішньої людини, часто розсіяне та нечутливе. На це звернув увагу Святіший Отець Бенедикт XVI, приймаючи 30 травня 2011 р. учасників Першої Пленарної Сесії Папської Ради сприяння новій євангелізації, яка була офіційно створена у жовтні минулого року, а нещодавно Римський Архиєрей укомплектував її склад.

 

«Коли минулого 28 червня, під час Вечірні з нагоди празника Святих Апостолів Петра і Павла я повідомив про бажання створити нову дикастерію для сприяння новій євангелізації, представивши свої роздуми, які я вже здавна провадив про необхідність надати особливу відповідь у період кризи християнського життя, яка присутня у багатьох країнах, передовсім – давньої християнської традиції», – зазначив на початку зустрічі Папа, додаючи, що нова Папська Рада є свідченням того, що ці думки стали дійсністю.

 

«Термін “нова євангелізація”, – пояснив Бенедикт XVI, – має на увазі вимогу оновленого способу звіщення, особливо тим, які живуть у сучасному суспільному контексті, де розвиток секуляризації залишив по собі глибокі сліди». За словами Святішого Отця, Євангеліє є завжди новим звіщенням спасіння, здійсненого Христом, тому його звіщення та пошук відповідних для цього форм є виконанням тієї місії, яку Христос доручив Церкві.

 

Завдання не змінилося, але змінилася ситуація, позначена глибокими культурними перемінами, що вимагає нових аргументів для того, щоб пояснити причини віри. «Криза, яку переживаємо, – зазначив Папа, – несе в собі сліди виключення Бога з життя людей, загальне збайдужіння щодо самої ж християнської віри, аж до намагання витіснити її з суспільного життя». І сьогодні вже неможливо, як це було в минулому, відшукати загальний християнський сенс, який поєднував спільні відчуття поколінь. Навіть, зустрічаються особи, «які прагнути належати до Церкви, але при цьому сильно позначені баченням життя, яке контрастує з вірою».

 

У цьому контексті Святіший Отець зазначив, що сьогодні звіщати Ісуса Христа, Єдиного Спасителя, здається важчим, ніж у минулому, але місія Церкви не змінилася, як також «не повинні змінюватися ентузіазм та відвага, які надихали апостолів та перший учнів». «Благодать місії, – додав Бенедикт XVI, – завжди потребує нових євангелізаторів, здатних її прийняти, щоб у непостійних умовах історії ніколи не зменшилося спасенне звіщення Божого слова». Отож, нова євангелізація повинна шукати шляхів для того, щоб зробити це звіщення дієвим та зрозумілим для сучасної людини. І навіть тому, хто тримає зв’язок зі своїм християнським корінням, потрібно допомогти зрозуміти, що «бути християнином не означає певного роду одяг, який вдягаємо приватно чи при окремих нагодах, але є чимось живим та всеохоплюючим, здатним також прийняти все те, що є доброго в сучасності».

 

Папа побажав, щоб члени Папської Ради сприяння новій євангелізації зуміли накреслити проект, здатний допомогти усій Церкві в цьому нелегкому завданні та додав: «Якщо, з одного боку, уся спільнота покликана наново оживити місійний дух, щоб дати нове звіщення, якого очікують люди нашого часу, то не можна забувати й про те, що стиль життя віруючих потребує справжньої вірогідності».

 

Джерело: Радіо Ватикан