//

Папа Бенедикт XVI оголосив про зміни компетенцій в деяких дикастеріях Римської Курії

«Для мене справді будуючим, утішаючим та підбадьорливим було побачити тут відображення Вселенської Церкви, з її стражданнями, загрозами, небезпеками та радостями, з досвідом присутності Господа також і в тяжких ситуаціях», – ці слова сказав Папа Бенедикт XVI, дякуючи Синодальним Отцям за здійснену працю. Папа промовляв під час ранкового засідання, що відбулося в суботу, 27 жовтня 2012 р., та було присвячене голосуванню кінцевих пропозицій.

 

Але перед тим, як висловити вдячність, Святіший Отець повідомив про те, що в контексті праць Синоду, за результатами призадуми над питаннями семінарій та катехизації, він постановив здійснити перерозподіл деяких обов’язків в рамках Римської Курії. Так, відповідальність за семінарії, якими тепер займається Конгрегація Католицької Освіти, перекладено на Конгрегацію у справах духовенства, яка звільняється від справ, пов’язаних з катехизацією, якими тепер займатиметься Папська Рада сприяння новій євангелізації. Найближчим часом будуть видані відповідні документи у формі Апостольських листів Motu Proprio, які окреслять відповідні обов’язки та повноваження.

 

Далі Бенедикт XVI звернувся зі словами привітань до новопроголошених кардиналів, які є учасниками Синоду. «Цією невеликою консисторією, – сказав він, – я хотів би доповнити лютневу консисторію саме в контексті нової євангелізації, отим жестом вселенськості Церкви, показуючи, що Церква є Церквою всіх народів, говорить усіма мовами, завжди залишається Церквою П’ятидесятниці». За словами Папи, прекрасним вираженням цієї вселенськості є також Синодальне зібрання, що добігло до завершення.

 

«Ми почули про те, як Церква також і сьогодні зростає, живе», – вів далі Святіший Отець, навівши приклад окремих країн, додаючи: «Ми бачимо, як також сьогодні там, де ніхто не сподівався, Господь присутній та могутній, і Він також діє через нашу працю та призадуму». «І навіть якщо Церква відчуває супротивні вітри, – наголосив Папа, – вона, однак, насамперед, відчуває подув Святого Духа, Який нам допомагає, вказує правильний шлях».

 

Єпископ Риму звернувся зі словами подяки до Генерального Секретаря Синоду, до Синодальних Отців, подякував спостерігачам та експертам, делегатам від інших Церков, а також тим, хто працював вдень і вночі, готуючи доповіді та підсумки. «Тепер же ці Propositiones залишаються, як заповіт, як дар, вручений мені для нас, щоб опрацювати це все в документі, що походитиме з життя та повинен би породжувати життя», – підсумував Бенедикт XVI.

 

Джерело: Радіо Ватикан