//

Паломницький бум до Фатіми

Сотні тисяч людей прибули до Фатіми на святкування 95-ої річниці з’яви Божої Матері. Цьогоріч урочистість відбувалася під девізом «Ось я Господня слугиня», на чолі з кардиналом Джанфранко Равазі, головою Папської Ради з культури. У своїй проповіді італійський кардинал закликав вірян допомогти постраждалим під час нинішньої кризи. "Не біймося забруднити наші руки, допомагаючи тим, хто страждає на цій землі. Для чого нам потрібні чисті руки, якщо триматимемо їх в кишенях?"- риторично запитав єрарх. Раніше, під час спеціальної прес-конференції, кардинал Равазі наголосив на важливості святині, як місця сучасної культури, в якому є велика спадщина європейського християнства. Він також згадав про досягнення науки, значення яких порівняв з "новою граматикою" віри.

 

Святиню Божої Матері в Фатімі відвідують щораз більше паломників, цьогоріч їх понад 300 000. Адміністратор святині о. Кріштіану Сараіва наголосив, що зараз паломників більше, навіть ніж під час візиту Папи Бенедикта XVI ще два роки тому. Можливо, причиною цього зростання є той факт, що цього року свято припадає на вихідний, погода сприяє.

 

Натовпи вірян вразили не тільки тих, хто обслуговує святиню, а й правоохоронні органи. Паломники у Фатімі запалили рекордну кількість свічок. Тільки напередодні марійної урочистості  до 21.00 спалили 19 тонн свічок. Але виникали також і проблеми – невистачило місця у притулках для піших паломників. Святиня має 1700 таких місць, де крім даху над головою можна отримати скромну їжу і скористатися ванною. Зафіксували також небачену досі кількість приїжджих автомобілів. На з’їзді автомагістралі A1 у Фатімі утворилася гігантська пробка, тому що не вистачало парковок для такої кількості транспортних засобів. Цього року зареєстровано 90 піших груп з Португалії і 22 з інших країн.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie