//

Пакистан: за і проти закону про богохульство

50 тисяч пакистанських мусульман проводили вчора демонстрації на вулицях Карачі проти пом'якшення закону про богохульство. Сьогодні Бенедикт XVI закликав відмінити його. Папа зазначив, що він є приводом для вчинення несправедливості і сіє насилля по відношенню до релігійних меншин.

 

Проект ревізії закону з'явився після того, як згідно нього засуджено на смерть християнку Асію Бібі. Пропозиція пом'якшення закону відразу викликала рішуче заперечення фундаменталістських середовищ. Щоб чинити тиск на уряд, який схилявся до ревізії, вони випровадили на вулиці сотні тисяч пакистанців. Впродовж останніх тижнів страйки і маніфестації проти введення змін до закону відбулися в багатьох містах Пакистану. Це привело до зростання напруги в країні. Учасники вчорашнього протесту в Карачі несли транспаранти з написом „Не схвалимо жодної зміни. Ми готові віддати власне життя на захист гідності Магомета”.

 

Маніфестація одночасно була жестом підтримки чоловіка, який кілька днів тому вбив губернатора Пенджабу тільки тому, що той був прихильником змін до закону про богохульство. Один з мусульманських муфтіїв оголосив фатву проти парламентарки Шеррі Реман, яка запропонувала пом'якшити закон. Серед іншого, вона хоче замінити покарання смерті на 5 років ув'язнення, а також кару за складання фальшивих свідчень. Жінці посилили охорону, оскільки існує реальна загроза, що фундаменталісти пробуватимуть її вбити. Головуючий пакистанського єпископату нагадує, що в цій країні смерть загрожує кожному, хто виступає проти цього несправедливого закону. Тим часом у всіх християнських церквах Пакистану вчора молилися про подолання ненависті і побудову культури справедливості і діалогу.

За матеріалами Radio Watykańskie